Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Haagse Grachten : Zieke
Zieken / Pletterijkade

Historische Haven in Den Haag

Versie van : 04-11-14

Meer Foto's van de Haagse Grachten [1]
Meer Foto's van de Haagse Grachten [2]
Meer Foto's van de Haagse Grachten [3]
"Op de Haagse Gracht" 

 

 

 

Het Zieke is de naam van een oude gracht (kades : Zieken en Pletterijkade). Hij loopt van de Haagvliet naar het (gedempte) Spui. Er is één gracht, vandaar "Zieke", maar de kade heet "Zieken" (meervoud).

De naam Zieken (Syecken) heeft te maken met het oude Leprozenhuis dat aan de rand van Den Haag lag. Het Zieken loopt van het Rijswijkseplein naar het Groenewegje.

Het Zieke is de oudste 'open' gracht van Den Haag (samen met het restant van de Hofsingel, dat zich tussen het torentje van de Minister President en het Mauritshuis bevindt).

Het Zieke is samen met het Spui in de 14e eeuw gegraven. Helaas zijn (het) Spui en alle daarmee verbonden grachten 100 jaar geleden gedempt. Het Zieke splitst zich vlak voor het Spui in de Zuid Singelgracht (Bierkade/Groene Wegje) en de Zuid Oost Singelgracht (Uilebomen, Boomsluiterskade).

Langs het Zieke staan panden uit de 18e, 19e en 20e eeuw.

Tussen 2000 en 2005 zijn de grachtenpanden aan het Zieken opgeknapt. Enkele jaren geleden leek sloop voor die panden nog onafwendbaar, maar nu zien die huizen er weer fantastisch uit. In 2002 is een groot garagebedrijf vertrokken en daarna konden ook de laatste huizen aan het Zieken opgeknapt worden. Waaronder een pandje met een 19e eeuwse (circa 1890) trapgevel.

In 2001 is er een nieuw trottoir aangelegd, de bestrating is vervangen en er zijn nieuwe bomen geplant. De kade ziet er momenteel weer prachtig uit.

In 2010 is er een historische haven gerealiseerd. Dit stuk van de binnenstad wordt in 2015 nog een keer heringericht, met, als het goed is, daarna nog meer ruimte voor schepen.

De Orient (Haagse Salonboot) uit 1925 bij het Zieken (mei 2010)


Het zou goed zijn als de trams bij het Zieke onder de grond gaan tot voorbij het stadhuis. Daardoor ontstaat ruimte voor een prachtige kade waar door voetgangers gewandeld kan worden langs de klassieke schepen. Bijkomend voordeel is dat het tramverkeer geen last meer heeft van het overige verkeer en andersom.

Bovendien kan het water (de Spui gracht) weer terugkomen tussen Zieken en Amsterdamse Veerkade. Dat is mijns inziens een beter idee dan een tramtunnel onder de Koninginnegracht. De tramlijnen 1, 8, 9, 10, 15 en 16 hebben er immers profijt van en het stuk Spui waar de gracht terugkomt zal bijdragen aan de leefbaarheid van het hele gebied. Bovendien kunnen schepen passagiers brengen naar het nieuwe culturele hart van de stad. Dan is Culturele Hoofdstad 2018 een stuk dichterbij.


17e eeuw

Zieke (Links) richting Spui
1760
 

 

Oude Grachten van Den Haag
17e en 18e eeuwse Grachten van Den haag
De Singelgracht

Gedempte Grachten te Den Haag

Het Zweedse Huis aan het Zieke

Het Spui

Haagse Grachten