Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links
Vmllg. School Scheepstra

Het [Oude] centrum

Willemspark II
Archipelbuurt

Cantaloupenburg

Schelpkade

 

 

Achter de voormalige Manege van Koning Willem II lag een uitloper van de Haagse Beek, Dit (bevaarbare) grachtje werd de Schelpsloot genoemd. Aan één kant daarvan lag na 1860 een straat (kade), de Schelpkade.

Na de dood van Koning Willem II, 1849, werd de manege omgebouwd tot  kerk en begon men omstreeks 1870 in het gebied  grenzend aan de Schelpkade te bouwen. Een van de zijstraten van de Schelpkade heet dan ook (nog steeds) Kerkstraat.

In het park van Koning Willem II, Willemspark, dat voor zijn manege lag liet Den Haag met prachtige villa's bouwen. Het stuk land tussen Schelpkade, Javastraat, Koninginnegracht en Noord Singelsgracht wordt soms "Willemspark II" genoemd. Qua bouwstijl (Eclecticisme en Neo-Renaissance) sluit het naadloos aan bij de Archipelbuurt.

Op dit grondgebied stond al een 18e eeuwse Kazerne (Frederik Kazerne) die helaas in de jaren '70 van de 20e eeuw is afgebroken. De Frederikstraat die dwars door Willemspark II loopt is naar deze kazerne (in feite naar Prins Frederik van Oranje) genoemd..

Men vindt er verscholen tussen de huizen een fraai bos en enkele leuke hofjes. De straat om uit te gaan is de Mallemolen.

Aan de Schelpkade stond een school van H. Scheepstra, leraar en schrijver. Hij schreef onder andere over Ot en Sien (in overleg met J. Ligthart). In het Zuiderpark hebben Ligthart en Scheepstra een monument gekregen ("Ot en Sien").

Het schoolgebouw staat nog aan de Schelpkade.

Straten in Willemspark II zijn o.a.

  • De Prinses Mariestraat (huizen aan de kant van het oude centrum staan met hun "rug" en achtertuinen naar het water van de Noord Singelsgracht..
  • De Cantaloupenburg (Cantaloupen zijn een soort meloenen)
  • De Kerkstraat, genoemd naar de Willemskerk
  • De Frederikstraat, genoemd naar een prins van Oranje. Deze straat heette tot circa 1772 de Achter Denneweg (of "Achter Duinenweg").
 

eXTReMe Tracker