Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links
dhc929x.jpg (121589 bytes)

Het (oude) Centrum
van Den Haag

Hof van Wouw

De Hof van Wouw werd in 1647 gesticht door Cornelia van Wouw, die als liefdadig doel had de bewoning van 14 huisjes door “minvermogende vrouwen van protestants-christelijke huize”.

Rechts van de ingangspoort ligt het regentenhuis, met daarin op de begane grond de regentenkamer die qua inrichting nog de sfeer van de 17e eeuw oproept.

Tegen de achtergevel van de Hof was vroeger een galerij (oranjerie) gelegen ten dienste van de tuin en zijn bezoekers. Deze galerij moest helaas wegens bouwvalligheid eind 19e eeuw worden afgebroken. De heroprichting van de oranjerie behoort voorlopig niet tot de mogelijkheden.

De Tuinkamer

In goede samenwerking met de familie, die van het begin af aan bij het bestuur van de Hof is betrokken, is echter overeengekomen dat deze privé een monumentaal pand, grenzende aan de tuin, zou aankopen van de gemeente ’s-Gravenhage en restaureren. De parterrezaal van dat pand, “De Tuinkamer”, is nu geschikt gemaakt als ontvangstruimte.

In “De Tuinkamer” kan men dineren met groepen tot 30 personen, terwijl er ruimte is voor recepties van 80 tot 100 personen. “De Tuinkamer” heeft een representatief en exclusief karakter en is klassiek ingericht met veelal antiek uit familiebezit.

Evenementen in “De Tuinkamer” kunnen uitgebreid worden met een rondleiding door de “Tuin der Hesperiden” onder de leiding van een deskundige.

Tuin der Hesperiden

Hofjes in Den Haag

Lange Beestenmarkt

Groen Den Haag


Meer informatie
(Opening Tuin)
Site van de Hof [Externe link]