Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links
Pauwengracht, richting Wijnhaven

Haagse Grachten :
Wijnhaven (gedempt in 1843)
Versie van : 27-02-08

 

Meer Foto's van bestaande Haagse Grachten [1]
Meer Foto's van bestaande Haagse Grachten [2]
Meer Foto's van bestaande Haagse Grachten [3]
"Op de Haagse Gracht"

Wijnhaven richting Korte Houtstraat / Plein

gedenksteen aan het Spui

 

 

 

De Wijnhaven was een gracht die in het verlengde van de Nieuwe Haven lag.

Dit was een chique gedeelte van de stad. Indien de gebouwen er nog zouden zijn geweest hadden ze miljoenen opgebracht.

De grens van de Nieuwe Haven Wijnhaven lag voorbij de Turfgracht.

Halverwege de Wijnhaven lag een aftakking naar de Pauwengracht (Fluwelenburgwal). Er was oorspronkelijk ook nog een (doodlopende) zijarm van de gracht bij de Kalvermarkt. Wie vanaf de kades van de Wijnhaven doorwandelde kwam in de Korte Houtstraat terecht.

Op de hoek Wijnhaven, Pauwgracht stond, met één kant grenzend aan het water, Hotel La Ville De Paris. Hier heeft Mozart enige tijd gelogeerd. Hij deed dat later trouwens ook in een huis aan het Spui. Het water, het hotel, zelfs het huis op het Spui.. Ze zijn allemaal afgebroken !

Geen van de huizen van de Wijnhaven hebben het midden van de 20e eeuw nog gehaald. Op de foto hieronder Hotel Le Maréchal de Turenne gezien vanaf de Kalvermarkt.

Later is het Hotel nog de afdeling Militaire Zaken van de Gemeente geworden en een museum. Thans ligt hier alleen nog maar tramrails. De Kalvermarkt is doorgebroken toen men de Grote Marktstraat aanlegde en er een doorgaande verkeersroute werd gecreëerd van Heerenbrug naar de Lijnbaan. Minder dan 100 jaar later is die verkeersroute al weer verlegd.

wijnhv02.jpg (198406 bytes)

In deze hoek van het centrum werden de doodlopende stukken van de grachten als eerste (sinds de demping van de Voldersgracht in 1640) gedempt in het begin van de 19e eeuw. In een periode van 100 jaar verdwenen bijna alle grachten in het centrum.

Op de tekening hieronder is zijn de voormalige Hotels Le Maréchal en De Ville de Paris (de witte panden op de hoek van de Pauwengracht (Fluwelenburgwal)).

De Pauwengracht is samen met de Wijnhaven en de Herengracht in tussen 1843 en 1845 gedempt. Het stuk gracht van de Wijnhaven en de Kalvermarkt zijn op dit plaatje uit 1840 al verdwenen.

 

wijnhv03.jpg (175890 bytes)

Op de tekening (hierboven) zien we in de verte een koets door de Korte Houtstraat rijden in de richting van het Plein. De huizen waar daar rechts van bestaan nu nog, de zijstraat daarvoor is de Korte Koediefstraat.

Op de foto hier links onder de Korte Houtstraat in 2005, met zeer foute nieuwbouw van Defensie aan het begin van de straat.

De foto rechts laat de doorkijk Kalvermarkt Fluwelenburgwal zien. Er is geen enkel pand van de Wijnhaven gespaard gebleven. Rechts zien we een wit gebouw dat tegelijkertijd met het stadhuis is gebouwd. Het moet anno 2005, net 10 jaar oud, al weer gerenoveerd worden. Daarachter, in het licht van de ondergaande "oktober-zon" de Muzentoren en de andere panden van de Resident.

Men heeft geprobeerd wat klassieke vormen terug te brengen in deze buurt en dat is aardig gelukt, maar 'sfeer' komt niet meer terug.

Doorkijk naar Fluwelenburgwal

Na de demping van de Wijnhaven werd het ontstane plein Nieuwe Markt genoemd. In de oorlog (1943) is de naam Wijnhaven weer in ere hersteld.

tm02o.jpg (177671 bytes)

eXTReMe Tracker