Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Het voormalige Weeshuis aan de Zuid Singelgracht
Hooftskade 1

Architect(en) : E. Saraber (1808-1878)
Bouwjaar : 1867

Stijl : Eclecticisme

 

 

Aan de Zuid Singelgracht ligt het voormalige Nederlands Hervormde Weeshuis (voluit "Diaconie der Nederduitsch Hervormde Gemeente"). 

De Diaconie stichtte in 1660 haar eerste Weeshuis. Ook dit huis stond aan een gracht (Zieke). In dat pand was oorspronkelijk de vertegenwoordiger van het Koninkrijk Zweden gevestigd. Het huis is tot aan de sloop (omstreeks 1866) bekend gebleven als het Zweedse Huis.

Het nieuwe onderkomen aan de Zuid Singelgracht is tot aan de tweede wereldoorlog een weeshuis gebleven. In de oorlog moesten de (300) inwonende kinderen het huis verlaten en het is vervolgens nooit meer als Weeshuis in gebruik geweest.  Na de oorlog werden er onderdelen van de Rijksoverheid gevestigd en na een grondige renovatie in 1992 bevinden zich thans appartementen in dit complex.

De weeskinderen die hier ooit woonden hebben nog ieder jaar een reŁnie gehouden. Anno 2003 waren er nog 15 wezen in leven en zij hebben besloten dat de reŁnie van 2003 de allerlaatste was. Het definitieve einde van een bijzondere Haagse periode.

De architect ontwierp ook de Hofjes van Schuddegeest (1855) en de Van Hogendorp woningen (sociale woningbouw). Tevens ontwierp hij de twee witte villa's aan de Noord Singelgracht en verbouwde hij de Manege van Koning Willem II tot Willems kerk (thans Willemshof).

19e eeuw