Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links
Plafond (woonhuis)

Het (Oude) Centrum

Westeinde
Kortenbosch

dhh157x.jpg (64895 bytes)

 

Het Westeinde is een lange straat die in een ver verleden een belangrijke toegangsweg was naar het centrum van de stad. Dat is nog goed te zien aan de prachtige huizen die in deze straat te vinden zijn.

Den Haag heeft nooit stadsmuren gehad, maar na de aanleg van de Singelgracht (tussen 1613 en 1619) stond er aan het begin van het Westeinde een ophaalbrug over de West Singel(s)gracht met het wapen van Den Haag op een "boog". De ophaal brug werd 's avonds open gezet, zodat mensen die niets in Den Haag te zoeken hadden de stad niet meer in konden.

Soortgelijke bruggen met het wapen van de stad vond men ook bij de andere belangrijke toegangswegen : het Spui, het Zuideinde (nu : Wagenstraat) en het Korte Voorhout (de Bosbrug). De brug bij het Noordeinde was minder rijk versierd. Alvorens bij die brug te komen was men immers de Huygenspoort al gepasseerd.

Jammer genoeg is geen van deze bruggen bewaard gebleven. Ze werden lang geleden al vervangen door andere bruggen omdat er meer verkeer kwam.

Bij de brug die bezoekers vanuit het Westland toegang gaf tot Den Haag stonden molens en waren ook enkele muren te vinden. Ze gaven Den Haag toch een beetje een stedelijke aanblik.

 

In de herfst van 2001 heeft het Westeinde nieuwe bestrating gekregen. Daardoor ziet de straat er veel beter uit. Ook zijn enkele fraaie gebouwen schitterend gerestaureerd.

Een stad is geen museum, maar het opknappen van deze buurt is goed voor de gehele binnenstad. Met 39 monumenten is het Westeinde een prachtige (woon-, werk-, winkel- , en wandel-) straat die zeker het bezoeken waard is.

Den Haag heeft enorme gebieden met nieuwbouw. Dat is prima, maar herstel en bewaren van oude stukken stad is ook belangrijk. Niet alleen voor nu, maar ook voor later (en dan niet als eilandjes her en der, maar als aan-ééngesloten gebieden) omdat het zulke prachtige, romantische stukken stad zijn die tevens economisch belangrijk kunnen zijn (toerisme).

Spaansche Hof