Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Het (Mooie) Centrum
Meijendel
De Watertoren

Architect(en) : L.A.Brouwer
Bouwjaar : 1874
Stijl : Neo-Renaissance

Rijksmonument


 

 

 

In de duinen bij Scheveningen, tussen Harstenhoek en Meijendel, staat een oude watertoren.

Deze monumentale toren is in 1874 gebouwd toen de Haagse Duinwaterleiding begon met het 'winnen' van drinkwater uit de duinen.

Dat heeft tot gevolg gehad dat plannen voor de aanleg van wegen en de bouw van huizen aan het eind van de 19e eeuw -gelukkig- van tafel gingen. Wel heeft er lange tijd een trein door het gebied gereden (van Rotterdam naar Scheveningen). Deze lijn is in de jaren '60 van de 20e eeuw opgeheven.

Aan het eind van de 20e eeuw heeft restauratie van de Watertoren plaatsgevonden en de toren staat er nu weer schitterend bij. Hij is nog steeds in gebruik.

 

Vosje
 

Meijendel is een 1875 ha groot natuurgebied, 6 km lang en 3 km op het breedste punt. Er zijn diverse paden waar gewandeld en gefietst kan worden. Men vindt er zeer oude (hoge) en relatief jonge duinen en diepe valleien. In sommige valleien bevinden zich heldere meertjes. Wie door Meijendel wandelt kan zich goed voorstellen hoe het gebied tussen Den Haag Centrum en Loosduinen en tussen Den Haag Centrum en Scheveningen er ongeveer 150 jaar geleden uitzag.

De oudste duinen van Den Haag zijn ongeveer 7000 jaar oud, overblijfselen van die duinen vindt men in het Haagse Bos. Het oude centrum van Den Haag is gebouwd op de toppen van die duinen.

De duinen die we nu bij de zee vinden zijn veel jonger, ze zijn in de afgelopen 2000 jaar ontstaan.

In Meijendel grazen fjordenpaarden en koeien van een langharig ras (galloways). Verder leven er reeŽn,vele knaagdieren, vossen,   vleermuizen, zandhagedissen, konijnen en meer dan 250 soorten vogels.

Meijendel grenst aan de Waalsdorpervlakte waar de Tweede Wereldoorlog jaarlijks op 4 mei wordt herdacht met het luiden van de klok.