Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

e-mail

 

Pagina's over Den Haag

English Deutsch

De Ooievaar
in het wapen van

Den Haag

Index Nieuw op deze site Rondleidingen Oude Stad Uitgaan in Den Haag Links

Zie ook de hoofdstukken :

Den Haag

De gemeente heeft een paar jaar geleden het logo van Den Haag veranderd. Het wapen van de stad verandert gelukkig niet. In dat wapen vinden we de Haagse trots, de Ooievaar.

Ook op diverse Haagse gebouwen zien we nog een ooievaar in het wapen staan.

De oudste voorstelling vinden we in de toren van de Grote Kerk, op de oudste klok (de 'Jhesus') uit 1541. Daarvoor al moet de ooievaar volgens de overlevering op Haagse wapens hebben gestaan.

Na 1541 komt de Ooievaar vrijwel altijd voor op schilderijen die met Den Haag te maken hebben. Zo zien we er n op het beroemde Zicht op Den Haag van Jan van Gooyen (Haagsch Historisch Museum).

De reden dat het dier in het Haagse wapen terecht gekomen is, is dat de omgeving van Den Haag (weilanden, veengronden, duinmeertjes en moerassen) eeuwenlang een waar 'eldorado' was voor de vogels. Ze vonden er voedsel en schuilplaatsen.  Er waren dan ook veel ooievaars in en om Den Haag te vinden. Wie een locatie in het oude Den Haag schilderde, kon niet om de Ooievaar heen. De mooie vogels stonden (staan) vrijwel altijd op een oud Schilderij dat met de stad te maken heeft.

 

Al in de 14e eeuw begonnen de vogels bovendien nesten te bouwen op de Ridderzaal en de Gevangenpoort. Zodoende kreeg de vogel meer en meer status en werd het langzaam ht kenmerk van de stad. De Ooievaar hrt bij Den Haag.

Reizigers uit binnen- en buitenland verbaasden zich in de 16e en 17e eeuw al over het feit dat enkele ooievaars tam geworden waren en op de markten (vooral de Riviervismarkt) tussen kooplui en kopers door liepen. Ze aten zelfs uit de hand.

Na een afwezigheid van bijna 50 jaar is de Ooievaar weer helemaal terug in Den Haag. Er kwamen de laatste jaren weer Ooievaars naar het Bezuidenhout. Het gerucht gaat dat dat afstammelingen zijn van Ooievaars uit de Wassenaarse Dierentuin die een paar jaar geleden gesloten is.

In de Koekamp nestelde in 2004 een paartje en er zijn regelmatig andere exemplaren te zien. Eind mei 2004 zijn er twee jonge ooievaars geboren. De eerste Ooievaars die in het centrum van Den Haag "geboren" zijn sinds 1928 !! (in Marlot zijn er al wat eerder jonge Ooievaars uit hun ei gekropen).

Ook in 2005 en 2006 kwam het Ooievaarspaar terug naar de Koekamp. Begin mei 2005 waren er twee eieren gelegd, die niet zijn uitgekomen. Eind mei was er echter toch weer een jonge ooievaar te zien. Er bleek nog een ei te zijn gelegd en dat is (dus) uitgekomen. Eind juli maakte de kleine Ooievaar een eerste vlucht rond het nest. Sinds begin augustus lieten de ouders het jong zelf voedsel zoeken.

Het ooievaarsgezin is eind augustus naar het zuiden gevlogen om elders te overwinteren. Voor het eerst sinds 1928 heeft een in het centrum geboren ooievaar de tocht naar het zuiden ondernomen. Heel bijzonder.

In Mariahoeve broedt al jaren een ander Ooievaars paar, maar dat is relatief ver van het centrum (geen foto's).

 

Het ooievaarspaar is in 2007 t/m 2009 niet teruggekeerd... er kwam in de maand februari (van die jaren) slechts n vogel naar het nest, maar die verdween weer in de loop van het voorjaar. In maart 2010 is er echter weer een paartje neergestreken bij het Koningspark (Centraal Station). Zij bleven kort.

Op 2e kerstdag 2010 was er wederom een paartje op het nest te zien. Twee "rivalen" streken neer op de lantaarnpalen bij het Centraal Station.

2010

Hierboven het paartje dat in maart even op het nest zat, hieronder 2 foto's die ik eind (28) juni 2004 maakte van de ooievaars en hun jong. Ze kregen die middag bezoek van 3 andere ooievaars uit de buurt. Dat is iets wat vaker gebeurt, maar ik heb het nog niet eerder zo mooi kunnen fotograferen.. en dan als 'toetje' ook nog een 'Halo' om de zon... wederom een pracht dag !

Daaronder de foto's van december 2010.

Eind 2012 is een vos er ingeslaagd de ooievaars die onder het net stonden te bereiken (via een konijnengang) en heeft ze gedood. In 2013 is er vervolgens ook geen wilde ooievaar in het centrum teruggekeerd.