Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Het (Koninklijke) Centrum
Willemshof,
Voormalige Koninklijke Manege
Willemspark

Architect(en) : Jonkheer M. van Gendt
Bouwjaar : 1845-1847
Stijl : Neo-Gothiek (Tudor-stijl)

Rijksmonument

 

Gelegen aan een zijtak van de Haagse Beek (Nassaulaan) staat de gevel van de voormalige Koninklijke Manege van Koning Willem II.

Deze is in 1845 opgeleverd. In 1863 schonk Willem III een gedeelte van het complex (zie foto's) aan de Nederland Hervormde gemeente. In diezelfde tijd verkocht hij het hele gebied (Willemspark) aan Den Haag. De paarden die op diverse lokaties in de stad gestald waren, gingen in 1879 naar de het Koninklijk Staldepartement aan de Hoge Wal.

Vanaf 1863 tot 1962, was de voormalige manege in gebruik als kerk ("Willemskerk").

Aan weerszijden van de Manege had Koning Willem II 22 huizen laten bouwen voor medewerkers van zijn Hof. In 1897 werden de nummers 1 en 2 afgebroken en vervangen door 4 nieuwe woningen in Neo-Renaissance stijl (nummers 1, 2a, 2b en 2c).

In 1971 is de Manege / kerk afgebroken, waarbij de voorgevel gespaard werd. In 1975 werd er een nieuw kantoorgebouw achter de gevel gebouwd. Hierin zetelt nu het hoofdkantoor van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Het gebouw wordt nu Willemshof genoemd. In 2008 is het kantoor achter de oude gevel voor een groot deel afgebroken en het wordt wederom opnieuw opgebouwd. Er komt onder andere een groot atrium (hal met glazen dak).

Het bijzondere is dat de rest van de gevelwand van de Nassaulaan ook Neo-gotisch is. Eigenlijk is de stijl een copy van de bouwstijl in Oxford. Wie foto's van die stad opzoekt op het internet ziet de gelijkenis. Koning Willem II had tijdens de Franse overheersing in Engeland gewoond met de Stadhouderlijke familie en daar ook gestudeerd. Na terugkomst in Nederland liet hij diverse gebouwen maken in de karakteristieke "windsor", of "Tudor" stijl. Dit is de langste (enige ?) straat in Nederland in die stijl.

Oorspronkelijk lag deze straat op een eiland, aan drie kanten omgeven door de Haagse Beek, en aan 1 kant door de Singelsgracht. Sinds 1907 is het water aan de kant van de Schelpkade verdwenen en bij de Javastraat overkluisd.

Sommige panden zijn bewoond, maar de meeste worden nu gebruikt als kantoorruimte of Ambassade (Luxemburg en de (Bolivariaanse Republiek) Venezuela [niet te verwarren met Bolivia]).

dhc967z.jpg (83697 bytes) dhc965z.jpg (92952 bytes)