Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Het (Mooie) Centrum
Vredespaleis
[Verenigde Naties]
Architect(en) : L. Cordonnier
Bouwjaar : 1907-1913
Stijl : Neo-Renaissance

Rijksmonument

VN gevangenis Scheveningen

 

 

In 1899 kwamen circa honderd afgevaardigden vanuit 26 landen naar Den Haag voor de Eerste Haagse Vredesconferentie. Deze conferentie is in 1907 gevolgd door een tweede Vredesconferentie. …ťn van de besluiten die werden genomen was dat men een Permanent Hof van Arbitrage zou oprichten dat zich in Den Haag kon vestigen. De vestigingslocatie was allereerst (1901) de Prinsegracht 71. Dat voormalige herenhuis bleek echter te klein en er werd gezocht naar een lokatie voor een nieuw gebouw. Toen Koekamp (bij het Malieveld), Alexanderveld (nu Burg. de Monchyplein) en een plek in Benoordenhout waren afgevallen koos men voor de buitenplaats "Buitenrust" bij de Huygenspoort. De naam van het nieuwe gebouw werd "Vredespaleis".

Het vredespaleis huisvest het Hof van Arbitrage nog steeds, het is de oudste internationale juridische organisatie in de wereld. Daarnaast zitten het Gerechtshof van de VN, de Carnegie Stichting (incl. bibliotheek) en de Haagsche Academie voor Internationaal Recht in het gebouw.

De bouw van het Vredespaleis vond plaats tussen 1907 en 1913 en men koos voor de Neo-Renaissance stijl. Het gebouw lijkt veel op het 17e eeuwse stadhuis van de Franse havenstad Calais.

De architect (de Fransman Cordonnier) ontwierp ook het stadhuis van Duinkerken en de Beurs van Lille (Rijssel).

Vrijwel alle landen die besloten hadden tot de oprichting van het Hof van Arbitrage hebben iets bijgedragen. De Nederlandse regering stelde de grond beschikbaar (ter waarde van 700.000 guldens), de bouw en de inrichting werden betaald uit een donatie (1,5 miljoen US Dollar) van A. Carnegie.

Rusland schonk een vaas van 3200 (!) kilo. ItaliŽ zorgde vor marmer voor de vloeren, Noors graniet is gebruikt voor de trappen en Zwitserland leverde een uurwerk voor de toren. Uit Engeland kwamen (4) gebrandschilderde ramen en Frankrijk leverde niet alleen de architect maar schonk ook een groot schilderij. Denemarken zorgde voor een fontijn met 4 ijsberen. BelgiŽ zorgde voor de toegangsdeuren van Gietijzer in een bronzen frame en leverde ook de deuren voor de hal. Japan zorgde voor mooie zijden panelen voor een zaal die gebruikt werd door het Conseil Administrative. Die zaal wordt dan ook Japanse Zaal genoemd.

Duitsland leverde het Hekwerk dat om het Vredespaleis staat. Op de toegangsdeuren (poorten) zijn Amicitia, Pax, Justitia en Concordia te zien (bronzen medaillons).


Het komt voor dat mensen die het Vredespaleis willen bezoeken bij Gymnasium Haganum ("om de hoek") aankloppen. Hoewel ook dit schoolgebouw heel bijzonder (en een bezoekje waard) is, is het Vredespaleis duidelijk groter dan het Gymnasium.

Er  zijn dagelijks rondleidingen om 10.00, 11.00, 14.00 en 15.00 uur, echter niet op zaterdag, zondag en feestdagen, want dan is het "Paleis" gesloten.

Het is raadzaam vooraf te informeren of er nog plaats is, soms zijn rondleidingen volgeboekt. Het telefoonnummer van het Vredespaleis is (070) 302 42 42

Het Vredespaleis (Carnegieplein) is goed te bereiken met het openbaarvervoer (tram). Tram 1 stopt voor het Vredespaleis.

Indien U met de trein naar Den Haag komt, en u arriveert op station Hollands Spoor, dan kunt U op Tram 1 stappen (richting Scheveningen / Noorderstrand). Deze tram rijdt via het centrum naar Scheveningen en stopt vlak voor het Vredespaleis.

Indien U met de trein op het Centraal Station aankomt gaat U naar de eerste etage van dit station (via roltrappen links en rechts  in de Stationshal) naar het busperron. Bus 24 (richting Kijkduin) brengt U naar het Vredespaleis.

U kunt natuurlijk ook met de boot naar het Vredespaleis. Niet meer, zoals tot in de jaren '50 over de Afanderijvaart (langs de Koningin Emmakade), daar onverstandige gemeente bestuurders dit kanaal voor een deel hebben laten dempen. De Willemsvaart brengt u echter graag naar aanlegplaats Hilton. Vanaf die locatie wandelt u in 15 minuten naar het Vredespaleis.