Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Het (Koninklijke) Centrum

Voormalig Paleis Lange Voorhout
"Huis Patras"

Architect(en) : Pieter de Swart
Bouwjaar : 1760
Stijl : Lodewijk XVI

Rijksmonument

 

Het voormalige paleis aan het Lange Voorhout is een van de vele Paleizen die Den Haag rijk is (in de 19e eeuw telde Den Haag maar liefst 12 koninklijke woningen). Dit pand is in 1764 gebouwd voor de gedeputeerde van Friesland, Anthony Patras (tevens burgemeester van Sloten).  Tot circa 1920 sprak men nog van Patrasplein als men het had over het stuk Lange Voorhout vr het Paleisje.

Kort nadat het huis was afgebouwd overleed Patras op 45 jarige leeftijd (1764). De familie kwam in geldnood en het huis ging over in andere handen.

In 1845 werd het een koninklijk paleis. De broer van Koning Willem II (Prins Hendrik "De Zeevaarder")  heeft er gewoond. Het fungeerde later als winterpaleis van Koning-Regentes Emma, vrouw en later weduwe van Koning Willem III. Tijdens de regeringsjaren van Koningin Juliana was het paleis zowel vertrek- als eindpunt van de Koninklijke stoet op Prinsjesdag.

Tegenwoordig vertrekt en eindigt de stoet bij Paleis Noordeinde.

Sinds 1992 is paleis Lange Voorhout een museum. Thans "Escher in het Paleis". Vanaf de bovenste etage heeft men een schitterend uitzicht over het Lange Voorhout.

Naast dit imposante gebouw staan trouwens een paar van de smalste gebouwen van Den Haag. De meeste daarvan zijn ouder dan het paleis. In 1 van die gebouwen had mijn oom vroeger een Notariskantoor, zodat ik als kind goed zicht had op het vertrek de Koninklijke stoet.

Lange Voorhout

Haagse Bos

Paleis Huis ten Bosch

Paleis Noordeinde