Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Het [Oude] Centrum

Korte VijverbergZicht op de Korte Vijverberg

De meeste foto's op deze pagina laten de situatie zien zoals die eeuwen lang geweest is. De Vijverberg(en) met bomen.

In verband met de Bloedingsziekte die de Kastanjes heeft getroffen zijn 4 oude bomen in november 2005 gekapt.


Oorspronkelijk was 'de Vijver' -waarschijnlijk- een gewoon duinmeertje, ingeklemd tussen oude duinwallen. Het kasteel van Graaf Floris IV werd in de 13e eeuw (circa 1230 AD) op een eiland in dit meertje gebouwd, zodat er altijd vers water aanwezig was. 

Toen de Stadhouders Maurits en zijn opvolger (en broer) Frederik Hendrik het Binnenhofcomplex wilden uitbreiden (Mauritstoren) hadden ze geld nodig. Besloten werd tot de verkoop van de Moestuinen achter (Oostzijde) het Binnenhofcomplex. Frederik Hendrik wilde dat er een Plein kwam, zoals hij dat ook in Parijs had gezien. Bovendien wilde hij dat de (bochtige) kades van de Hofvijver werd rechtgetrokken.

Voorheen (1583 tot 1633) stond aan de kant van de huidige Korte Vijverberg een poortgebouw (zoals de Spui- en de  Gevangenpoort). Aan het begin van de straat die we nu Korte Vijverberg noemen stond de toegangspoort van de "St. Joris doelen". Dit waren de schietbanen van de schutterij, waar al sinds de vroege middeleeuwen getraind werd met pijl, boog en later met vuurwapens. 

Na 1633 verdween deze toegangspoort en aan de Vijverbergen  werden statige panden neergezet. De meeste van deze gebouwen hebben eeuwen op de "Vijverbergen" gestaan en sommigen staan er nu nog.

Tussen 1724 en 1725 werden veel panden gerestaureerd en aangepast aan de "moderne tijd". De trapgevels verdwenen allemaal.

Na nieuwe restauraties in de 20e eeuw staan de overgebleven gebouwen er nog prima bij, De Lange Vijverberg is in de loop der eeuwen dan ook niet veel veranderd, al rijden er nu auto's, bussen en trams overheen.

Achter Huis Pauw St Sebastiaansdoelen
1902 Achter Huis Pauw

 

Op de Korte Vijverberg rijden geen trams en er staan nog enkele 17e eeuwse panden : Huis Pauw, het (huidige) Kabinet der Koningin (voormalig woonhuis Groen van Prinsterer) en de St. Jorisdoelen.

Wandelend over de twee "Vijverbergen" waant men zich toch, soms, ondanks wolkenkrabbers bij CS en verkeer, nog steeds op de grens van de 18e en 19e eeuw, ondanks het feit dat het drukke (winkel/regerings) centrum vlakbij is en dat is soms een regelrechte verademing.

Het doet mij altijd goed om jong en oud, toerist en Hagenaar/Hagenees, mensen van alle rassen, rangen en standen gezamenlijk te zien genieten op de bankjes bij de Hofvijver.

Huis Pauw (achterzijde) Huis Pauw