Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

e-mail

 

De Hofvijver

English Deutsch

Lange Vijverberg

Index Nieuw op deze site Rondleidingen Oude Stad Uitgaan in Den Haag Links

Zie ook de hoofdstukken :

Den Haag

 

Samen met het Voorhout is de Lange Vijverberg n van de mooiste lanen van de binnenstad.

 

06jan0906x.jpg (357026 bytes)

 

Toen de vijver in de 14e eeuw gegraven werd werd het vrijgekomen zand direct naast de vijver gedeponeerd. Zo onstond de heuvel die we al meer dan 600 jaar "Lange Vijverberg" noemen.

Op de Lange Vijverberg staan standbeelden van Van Oldenbarnevelt en de laatste Graaf van het 'Hollandse Huis', Graaf Jan (Beter bekend als "Jantje" uit het kinderliedje over  "de zoon van de Graaf die met zijn vinger wijst naar het kasteel van zijn Pa" (Floris V)).

De Lange Vijverberg is heel bijzonder. Architecten, zoals Danil Marot bouwden hier eeuwen geleden prachtige stadspaleizen voor de rijkste families van de Republiek. Die families eisten (echter) wel dat de Galgen (het schavot) bij de Gevangenpoort (het zogenaamde "Groene Zoodje") zou verdwijnen. Dat gebeurde aan het begin van de 18e eeuw.

Ook de Stadhouders van Friesland hadden hier hun paleis. Op de plaats van dat paleis staan sinds 1775 drie schitterende panden (nr. 14 / 16) van Pieter de Swart, met daarin tegenwoordig 2 kantoren en een museum.

De Lange Vijverberg is in de loop der eeuwen dan ook niet veel veranderd, al rijden er nu auto's, bussen en trams overheen.

 

Den Haag is hier nog heel erg mooi !

Op de Lange Vijverberg staan 4 paardekastanjes, 21 rode paardekastanjes en 77 Hollandse linden.