Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

Het [Oude] Centrum
De korte straten van Buurtschap 2005

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

"Voorhout"

Het oude Den Haag van voor 1900, het Den Haag dat nog grotendeels binnen de verdedigingssingel lag, was opgedeeld in buurten en wijkjes.

In 1866 waren er 71 buurten. Ook nu is de binnenstad nog opgedeeld in wijken en buurten. Het Hofkwartier ligt bijvoorbeeld rondom Paleis Noordeinde.

Het Hofkwartier en Buurtschap 2005 vallen samen ook nog eens onder de buurt "Voorhout", die weer een onderdeel is van het "Oude Centrum" (stadsdeel Centrum).

In dit hoofdstuk beschrijf ik de 19e eeuwse straten van "Voorhout" tussen het Hofkwartier en Buurtschap 2005. Vreemd genoeg komen er niet veel touristen. Toch is het gedeelte van het centrum tussen het Noordeinde, de Noord Singelsgracht, Parkstraat en de Heulstraat erg fraai. Het kleine restant van de tuinen van Koning Willem II is bijvoorbeeld veel mooier dan de Paleistuin achter Paleis Noordeinde. Alleen vallen de 20e eeuwse gebouwen van de Raad van State uit de toon.

Amaliastraat
De Amaliastraat is niet genoemd naar de echtgenote van Frederik Hendrik, Amalia van Solms, maar naar Amalia Maria da Gloria Augusta, prinses van Saxen-Weimar-Eisenach (1830-1872), de echtgenote van Prins Hendrik (de Zeevaarder).
De straat loopt vanaf de Oranjestraat naar de Mauritskade.

Net als langs de Oranjestraat, de Parkstraat, de Mauritskade en de Paleisstraat staan hier voornamelijk fraaie panden in Eclectische stijl. Toen ze gebouwd werden vonden de Hagenaars van die tijd dat 'vreselijk' (eentonig), thans zijn het beschermde monumenten. In de Amaliastraat vindt men diverse Ambassades, waaronder die van Griekenland en Kroatië.

Oranjestraat
Vanzelfsprekend genoemd naar de Koninklijke familie.

De Oranjestraat loopt kaarsrecht van het Noordeinde naar de Parkstraat. Er staan hier voornamelijk 19e eeuwse "rijtjeshuizen", tevens staat er een schitterend gebouwen complex in late Jugendstil (tegen de art Deco aan), een fraai 19e eeuws pakhuis en helaas ook wat foute nieuwbouw uit de 20e eeuw. De Raad van State krijgt ook nieuwbouw bij de Parkstraat.

Er is in Den Haag ook een Oranjelaan (bij Station Hollands Spoor), die straat is genoemd naar de IJzergieterij De Prins van Oranje. Bij deze gieterij werd onder andere in 1882 de lage voetgangersbrug over de Noord Singelsgracht (die bij het vml. Zwembad) gemaakt.

Paleisstraat
De Paleisstraat is een 19e eeuwse straat die van het Paleis Noordeinde naar de Oranjestraat slingert. De naam is niet moeilijk te verklaren.

Het eerste deel van de straat (gezien vanaf Paleis Noordeinde) is gelegen op het stuk grond dat in opdracht van Koning Willem II werd bebouwd met de Neo-Gotische Gallerij.

Dit deel van de straat is slechts aan één zijde bebouwd. Voorbij de Gotische Zaal van Koning Willem II staan er aan twee zijden van de Paleisstraat (vrijstaande) gebouwen. Hier lag de tuin van Koning Willem II, waar nog een klein gedeelte van over is (achter de Raad van State).

De meeste gebouwen langs de Paleisstraat zijn prachtig. Het voormalige ambassade gebouw van het Koninkrijk Italië bijvoorbeeld en de Doopsgezinde Kerk (Neo Romaans)

Het gebouw van de Staatsloterij is modern. U vindt er het (redelijk onbekende) Kansspelmuseum !

De overige straten vindt u in de hoofdstukken :

Buurtschap 2005
Hofkwartier

Paleistuin
Koning Willem II

Amaliastraat

dhb303z.jpg (129636 bytes)
Oranjestraat 06jul0518x.jpg (119183 bytes)
Paleisstraat

eXTReMe Tracker