Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

e-mail

 

Pagina's over Den Haag

English Deutsch

De Amsterdamse
en Stille Veerkade

Index Nieuw op deze site Rondleidingen Oude Stad Uitgaan in Den Haag Links
Amsterdamse Veerkade (voorheen Rotterdamse Veerkade) richting Spui Den Haag

dhf388o.jpg (64392 bytes) 05mrt0012x.jpg (101597 bytes)

Zie de hoofdstukken :

Ooit vertrokken van de Amsterdamse en Rotterdamse Veerkade handelsschepen naar die steden. De naam Rotterdamse Veerkade gold voor het stuk tussen de Bierstraat en het Spui. Die naam is verdwenen. Dat geld ook voor het water en veel van de oude gebouwen.

De Stille Veerkade was een 17e eeuwse uitbreiding van de Veerkades. Schepen konden nu ook aanleggen tussen Wagenstraat en Paviljoensgracht. Toen dit deel van de gracht gereed was, liep de "Gouden Eeuw" echter op een eind en waren er minder schepen die op Amsterdam voeren. Het bleef stil op de Stille Veerkade, vandaar ook die naam. Het werd een redelijk chique woongracht.

Stille Veerkade

Ook daar verdween het water meer dan 100 jaar geleden, maar de meeste huizen bleven staan.

In het kader van het project "De Kern Gezond" wordt de Haagse Binnenstad sinds 1989 opgeknapt. In 2008 was het de beurt aan de Veerkades.

Het water kwam helaas niet terug. Het is voor de stad te hopen dat later deze eeuw toch gekozen wordt voor het herstel van de grachten van het Spui (tussen Zieken en Amsterdamse Veerkade), de Veerkades en de Paviljoensgracht (tussen Stille Veerkade en Zuid Singelsgracht).

Stille Veerkade Stille Veerkade