Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links
 

Haagse (Markt)pleinen

Varkenmarkt
(Centrum)

 

De Varkenmarkt (net als de Kalvermarkt enkelvoud, dus geen Varkensmarkt) ligt aan de Prinsegracht. In tegenstelling tot de Lange en Korte Beestenmarkt is het een echt plein(tje).

Het plein werd lang gedomineerd door geparkeerde auto's en een -lelijke- fietsenstalling. De Gemeente is in 2003 begonnen met de herinrichting van het plein.

In de toekomst kunnen de Boeren- en Bloemenmarkt, en/of de Cultuurmarkt wellicht op dit plein gehouden gaan worden.

Op de hoek van de Varkenmarkt en de Assendelftstraat ligt het Hoofts Hofje, één van de vele Hofjes die men in het Centrum van de stad nog kan vinden. Wie een stukje de Laan (vroeger Zusterslaan genoemd) inwandelt vindt het Spaanse Hof.

De meeste panden rond de Varkenmarkt stammen uit de 18e eeuw. Er staan echter ook enkele 17e eeuwse panden, zoals het Koorenhuis uit 1662.

Dit pand staat eigenlijk aan de Prinsegracht, maar de zijgevel grenst aan de Varkenmarkt èn (aan de andere kant) de Korte Beestenmarkt.

Varkens worden al heel lang niet meer verkocht op de Varkenmarkt.
 
Het zou goed zijn geweest als de fietsenstalling na de herinrichting was verdwenen en men dit plein weer levendig weet te maken.

Het kan nog : net als de Grote Markt, met een paar terrasjes, of met een specialiteiten week- / maandmarkt.

Er zouden standbeelden van een paar varkens (brons / steen) neergezet kunnen worden. Het maakt op éénvoudige wijze zichtbaar wat er vroeger op dit plein gebeurde. Kids en anderen kunnen er op klauteren en voor toeristen en dagjesmensen levert het een leuk plaatje op.

Het zou dit deel van de stad een stuk gezelliger maken, bovendien ontstaat er een natuurlijke wandelroute langs de Prinsegracht.

Maria Stephanova in Dresden

Pleinen in Den Haag

Koorenhuis