Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

e-mail

 

Pagina's over Den Haag

English Deutsch

Varen in & om
Den Haag (1)

Van het centrum van
Den Haag naar Loosduinen

Index Nieuw op deze site Rondleidingen Oude Stad Uitgaan in Den Haag Links

Binckhorsthaven

Voormalige Gasfabriek

Laakmolen

Schaapweimolen

2002

Wennetjessloot


Den Haag  

Als voorbereiding op het eerste seizoen van de Haagse Rondvaart [ooievaart] heb ik in 2002 & 2003 enkele malen een vaartocht gemaakt van Loosduinen naar de Haagse binnenstad. Een prachtige tocht door een mooi deel van Zuid Holland.

Den Haag is nooit ver weg. Wateringseveld en de wolkenkrabbers in het Haagse centrum zijn vrijwel constant zichtbaar. Terwijl de waterwegen door het landschap slingeren lijkt Den Haag daardoor soms redelijk ver weg, maar soms ook heel dichtbij. Ook de  wolkenkrabbers van Rotterdam zijn regelmatig zichtbaar.

Toch waan je je op sommige momenten heel ver weg van de 21e eeuwse wereld. Dan zie je alleen nog maar oude kerktorens boven de bomen uitsteken en ben je even terug in de 17e eeuw.

Drievliet
Vrachtschepen op de Vliet

Den Haag zal dit gebied wellicht binnenkort gaan bereiken en 'opslokken'. Generaties na ons zullen zich maar moeilijk kunnen voorstellen dat hier weilanden waren, maar nu is het nog groen en leeg.

Wie kan zich nog voorstellen dat die weilanden tot circa 1840 veel dichter bij het oude centrum lagen.

 Ooit  begon het groene landschap direct achter het Groenewegje (tegenover de Bierkade), tot 1840 was de Haagse Singelsgracht nog echt een grens.

Nu moet men vanaf de Bierkade ongeveer 40 minuten varen. Dat is echter zeer zeker de moeite waard ! Den Haag is mooi, maar het Westland is dat -op een hele andere manier- eveneens  !

Op deze pagina vindt u enkele foto's die tijdens de tochten in 2002 en 2003 genomen zijn.

Het waren een schitterende vaardagen als voorbereiding voor een goed verlopen eerste seizoen van de Ooievaart !

Het was het begin van de verwezenlijking van mijn dromen (die ik sinds 1998 had) om meer te doen met het "vergeten" water in en om Den Haag

bij Het Haantje

De Route

Varend vanuit Loosduinen kun je beginnen op de oude Loosduinse binnenhaven aan de Burg. Hovylaan (Oude Haagweg) richting de Schwerinkade. Bij de molen de Korenaer (bij de Abdijkerk en het Loosduins Museum) kun je naar de Brink en de Lozerlaan (relatief hoge bruggen). Je bent dan in Madestein en kunt richting Nieuwe Vaart en Wennetjessloot (achter de Uithof). Je kunt ook over de Nieuwe Vaart dieper het Westland in, naar oude plaatsen als Monster en verder.

De route naar Den Haag centrum gaat via de Wennetjessloot (zeer breed) en de smalle vaart langs het Wenpad. Na een kwartier varen ga je onder de N464 (Wateringseweg) door. Je komt op de Hollewatering. Er zijn diverse zijarmen, maar je vaart rechtdoor. Je komt in een klein dorp en vaart vervolgens langs de Lange Wateringkade en gaat onder de N222 door. Je komt nu op de Zwet en gaat naar links (bakboord) richting Delft. Je vaart langs Wateringseveld en gaat richting de N221. Daar vaar je onderdoor en dan moet je naar rechts (stuurboord).

Vervolgens bereik je "Sion" en hier ga je weer naar links (bakboord) richting "Het Haantje". Na enige tijd rechtdoor te zijn gevaren kom je onder de Prinses Beatrixlaan en (iets verder) een oude Spoorbrug (nog steeds gebruikt door vele treinen richting Brabant, Zeeland en BelgiŽ) op het Rijn-Schie kanaal terecht. Wederom linksaf en je bereikt na een fraaie tocht langs de route van tram 1 Den Haag. Op het Rijn-Schie kanaal naar rechts varend kom je in Delft en uiteindelijk na een paar uur varen in Rotterdam.

Sion

Voor een ieder met een eigen sloep is deze route zeer aan te raden. Genieten !

Bij de ANWB zijn vaarkaarten te krijgen met brughoogtes en openingstijden van de beweegbare bruggen.