Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Haagse Wijken

Valkenboskwartier
Regentessekwartier

dhe001z.jpg (125773 bytes)

Nieuw Valkenbosch

 

 

 

Het Regentessekwartier en het Valkenboskwartier worden vaak in één adem genoemd, alsof het één wijk betreft. Dat is echter niet het geval. De twee wijken worden gescheiden door de Beeklaan, die vanaf de Loosduinsekade naar de Haagse Beek loopt en ook Duinoord doorkruist.

Qua architectuur en bouwstijl verschillen de twee wijken enigszins. Het Regentessekwartier (grenzend aan het Zeeheldenkwartier en oud Den Haag) is tussen 1860 en 1905 aangelegd, het Valkenboskwartier kort daarna. In het Valkenboskwartier is de overgang van de Jugendstil naar het meer zakelijke bouwen, noodzakelijk toen het in het (neutrale) Nederland financieel wat minder ging tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De Weimarstraat, genoemd naar de Hertog van Saxen-Weimar-Eisenach, doorkruist de twee wijken. Het Valkenboskwartier wordt de laatste jaren erg opgeknapt. Eigenaren van woningen hebben de handen inééngeslagen en zijn begonnen aan grootschalige woning restauraties. Vooral langs de Valkenboslaan is het resultaat goed zichtbaar.

In de buurt van de Loosduinsekade wordt "Nieuw Valkenbos" gebouwd. Prachtige huizen in Neo-klassieke stijl.  De laatste gebouwen worden in 2009 opgeleverd. Ze worden schitterend.

Architectonische hoogstandjes zijn tevens de Neo-Gotische Katholieke Kerk (St. Agnes) aan de Beeklaan en de daarnaast gelegen Heilig Hart school (1905, Jugendstil). Achter de Heilig Hartschool lag vroeger een enorme tuin. Deze is helaas verdwenen.

Het water in de Afzanderijvaart (bij de Valkenboskade) dat van de Hanenburglaan naar het restant van de Loosduinse Vaart stroomt, is het snelst stromende water van Den Haag. Ik dacht lange tijd dat dat door hoogte verschil kwam, maar het heeft te maken met een gemaal dat het water rondpompt. Ik heb mij laten vertellen dat men de stroomrichting zelfs om kan draaien.

Het is altijd een spectaculair gezicht om het water vanuit de Afzanderijvaart de Loosduinse Vaart in te zien kolken.

Ooit voeren er kolenschuiten door dit kanaal. Dat is nu niet meer mogelijk. De bruggen zijn te laag. Lage boten kunnen er echter nog wel varen als ze tegen de stroom in kunnen komen.

Het kanaal was vroeger een sloot. In het begin van de 20e eeuw lagen er nog weilanden aan het water en stonden er diverse boerderijen. Dat is nog maar iets meer dan 100 jaar geleden en toch is het absoluut niet meer voor te stellen.

Wat in de afgelopen 100 jaar ook zeer veranderd is, is het Copernicusplein.

Ooit had het dezelfde allure als het Regentesseplein. Die vergelijking maak ik niet voor niets, want op het Copernicusplein stond ook een Obelisk, een bijzonder monument.

Omstreeks 1925 is het weg gehaald omdat de tram ruimte nodig had (tram 12 kruist hier nog steeds de Valkenboslaan). De Obelisk is niet gesloopt, maar verplaatst. Na enig speurwerk vond ik hem op het Burgemeester Francoisplein (Loosduinen). Het monument is opgericht voor Jonkheer Gevers-Deynoot (1807-1877), oprichter van de "Mij. van Landbouw".

Het heeft tussen 1878 en 1912 aan de Buitentuinen gestaan, bij de ingang van het landgoed Rusthoek ! (vlak bij de Loosduinse Vaart) en is dus twee maal verplaatst.

 

dhc082z.jpg (88817 bytes)

eXTReMe Tracker