Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

e-mail

 

Pagina's over Den Haag

English Deutsch

Uitgaan
in Den Haag

Index Nieuw op deze site Rondleidingen Oude Stad Uitgaan in Den Haag Links

 

Het Plein

De Plaats & het Plein

De Plaats

Waar vroeger de moestuin van de Graven van Holland was ligt nu een statig plein. Prins Frederik Hendrik heeft dat omstreeks 1632 aan laten leggen. Het heette toen Prince- of Stadhoudersplein. Tegenwoordig noemen we het gewoon "Het Plein". Je vindt er veel gezellige café's en goede restaurantjes:  zoals de Haagsche Kluis, Plein XIX en Berger.

In (oud) Den Haag doen we niet zo moeilijk met namen, je vindt er 'Het Plein' (Prince- of Stadhoudersplein), 'De Beek' (Haragha), 'De Laan' (Zusterlaan) en tevens 'De Plaats' (Voorplaats).

De Plaats is ouder dan Den Haag. Dit driehoekige plein bestond al in 1097. Tussen 1350 en 1750 kwamen vele misdadigers aan de rand van de Plaats aan hun einde. Eerst aan het kruis en vanaf de 17e eeuw aan de galg.


Een belangrijk staatsman, Johan de Witt, werd hier in 1672 door woeste Hagenaars gedood. Tegenwoordig gaat het er allemaal wat gemoedelijker aan toe op de Plaats. Je vindt er o.a Grand Café Juliana's en een gezellig "Bagel" restaurant en met mooi weer zijn er op De Plaats volop terrasjes te vinden.

Buitenhof

Havana

Het Buitenhof was ooit een door hoge muren en brede grachten omgeven voorplein dat hoorde bij het Kasteel van de Graven van Holland. Vanaf circa 1600 woonden de Stadhouders van Oranje er. Op het Buitenhof was toen jaarlijks een grote Kermis. Omdat de Stadhouders er woonden, was er ook een militaire wachtpost.

In deze voormalige (17e eeuwse) militaire wachtpost is nu Havana gevestigd. Een eetcafé waar je in het weekend na 23.00h tot in de kleine uurtjes kunt dansen. Naast de Mac Donalds bevindt zich Dudok (Hofweg-1), een Grand Café op de plaats waar ooit het Logement van Alkmaar en Enkhuizen stond en in de 19e eeuw Hotel De Twee Steden. Dudok is heel anders van stijl dan de andere, wat oudere, Haagse Grand Café's.

Boven het Grand Café zit de Haagse afdeling van de NOS. Je zit er dus niet bovenop het nieuws, maar er voor de verandering een keer onder.  Aan het buitenhof vind je Hotel Corona, waar ook prima gegeten kan worden en in de Passage Restaurant Popecatepetl, een prima startpunt voor een avondje uit.
In 2007 opende ViaPiano zijn deuren aan het Buitenhof. Een bijzonder Italiaans Restaurant dat qua (inrichtings) stijl een beetje te vergelijken is met Dudok. Op mooie dagen kan bij alle hierboven genoemde restaurants buiten worden gezeten (bij Dudok achter het gebouw op een binnenplaats).

Grote Markt

Grote Markt

Den Haag is een stad van vele Pleinen : In de binnenstad vind je het Plein, de Plaats en het Buitenhof, maar daarnaast kun je ook nog naar de Grote Markt. Daar stond heel lang geleden een klooster. Dit brandde tijdens de Opstand (80-jarige oorlog) af. Men bouwde er huizen die omstreeks 1750 werden afgebroken en toen kwam er een marktplein. De markt is hier tot omstreeks 1900 gebleven.

In de jaren '70 van de 20e eeuw werd het plein volgebouwd met winkels en was er een straat waar gemotoriseerd verkeer doorheen reed. De straat en de winkels zijn ondertussen verdwenen en nu is het -al meer dan 15 jaar- weer een echt plein. In de zomer zijn er veel terrassen. Om het plein zijn in oude en nieuwe panden diverse top café s te vinden, zoals de Zwarte Ruiter, Grand Café De Boterwaag (uit 1650) en Get Down. Voor iedere smaak een eigen zaak. In de gezellige zijstraten (zoals de Schoolstraat) vindt je volop restaurants.

Restaurant Rootz (Grote Marktstraat) is een aanrader ! (Vlaamse Keuken).

Prinsegracht

Boterwaag

Vroeger was de Haagse Prinsegracht, samen met de Haagse Turfgracht, de mooiste gracht van Europa. Het water is helaas 100 jaar geleden verdwenen. Gelukkig zijn enkele prachtige 17e eeuwse patriciërshuizen blijven staan.

In de voormalige woonhuizen bij de Lange Beestenmarkt heeft het legendarische Paard van Troije haar deuren weer geopend.. Op de hoek van de Grote Markt vind je de Boterwaag.

Rond de Grote Kerk

Grote Kerk

De (Dagelijkse) Groenmarkt en de Visbanken liggen letterlijk in de schaduw van de oude Grote Kerk en enkele oude bomen. Je vindt er een gezellige Engelse Pub en het statige Restaurant-Café "Het Gouden Hooft" (oorspronkelijk uit 1423, in 1660 en 1934 herbouwd).
De eerste gasten van "het Gouden Hooft" hebben tussen 1420 en 1440 de toren van de Grote Kerk nog zien bouwen.

Zebedeüs is gevestigd in een pand dat omstreeks 1935 tegen de kerk is aangebouwd. Restaurant-Dancing De Catacomben bevindt zich onder het voormalige Stadhuis. Je kunt er plaats nemen in de 14e eeuwse kerkers (van het Huis van de Heren van Brederode dat hier ooit stond), voor een maaltijd of gewoon een drankje. 

Op de Drie Hoekjes bevindt zich "Het Wapen van Den Haag"

Omgeving Papestraat & Hofkwartier

Oude Molstraat

De Papestraat is een gezellig uitgaansstraatje. Er bevinden zich enkele
zeer populaire café's, zoals De Paap. Tijdens een internationale Jeugdconferentie in Den Haag (van de V.N.) weten de deelnemers de Papestraat en omgeving altijd snel te vinden.

In de oude Molstraat vind je eveneens enkele gezellige café's, zoals Huppel De Pup. Omdat auto's er 's middags en 's avonds niet mogen komen is het ook op straat gezellig. De Molenstraat heeft naast twee hotels ook diverse goede restaurants, waaronder Le Haricot Vert, Gauchos en Humprey's.

Omgeving Prinsestraat & West Singelsgracht

West Singelsgracht

De West Singelsgracht is één van de fraaie grachten van Den Haag. Het is niet voor niets dat hier in 2006 een Nederlandse TV film is opgenomen.

In het water van de West Singelsgracht ligt de terrasboot van een Italiaans restaurant.  Aan het water vindt men bovendien een Japans restaurant en een Jazz café (Theater-Restaurant Toussaint is in 2008 verhuisd naar het Hoge Zand).

Op de Veenkade ligt cafe De Bieb. Zodra de Gemeente Den Haag (over een paar jaar) de overkluizing laat weghalen zal dit uitgaansgebied nog populairder worden ! De afschuwelijke kantoren aan de Noordwal zouden eigenlijk gewoon moeten worden vervangen door een parkeergarage en Horeca (klassieke gevels).

In de Prinsestraat kan men vanaf 10.00 's ochtends terecht in Cremers, een zgn. koffieshop met de bijzondere Jugendstil gevel. In de Prinsestraat bevinden zich verder diverse eetgelegenheden, café s en een theater (Corzo).

Mallemolen, Bankastraat & Frederikstraat

Frederikstraat

Het straatje Mallemolen is genoemd naar een grote molen die in de 17e eeuw gebouwd werd en al bij de eerste storm drie van zijn wieken verloor.

Later werden er Hofjes woningen gebouwd. Deze bestaan nog steeds.

In het stuk Mallemolen dat aansluit op de Frederikstraat bevinden zich veel café's en u vindt er het smalste restaurant van de stad.

Begin 2008 is de Mallemolen her-bestraat. Deze gezellige straat vol met leuke café's en restaurants is er nog fraaier door geworden.

De Frederikstraat is in 2009 opnieuw bestraat, ook daar vindt men leuke horeca en gezellige terrasjes.

Zeer goede restaurants en leuke terrasjes vindt u in de Bankastraat (het lage, brede gedeelte). Stap eens binnen bij "Zeldenrust" (Bankastraat 31). Tijdens mijn voorbereidende werkzaamheden voor de Willemsvaart heb ik dat regelmatig gedaan (begin 2009). Het is een schitterende zaak (met terras in de tuin) en met uitstekende ontbijt, lunch en diner mogelijkheden.

Op en rond de Grachten

Hooigracht

In de Haagse grachten liggen momenteel circa 7 terrasboten, die stuk voor stuk bij gezellige (eet)café s horen. "Hathor" (Smidswater), Bij de Toussaintkade (West Singelgracht), "M", "De Paas" & de "Pakschuit"  in de Zuid Singelgracht (Dunnebierkade, Groenewegje). Er liggen sinds een paar jaar ook terrasboten bij de Haagse Hoge School.

Even zitten na het stappen ? In de zomer vind je overal terrasjes..Niet alleen op bovengenoemde terrasboten op één van de grachten, maar ook op div. kades, bijvoorbeeld bij Flirt of een van de andere restaurants aan de Hooigracht (Hooikade).

Wie een eigen boot (sloep) heeft [die onder bruggen met 85cm doorvaarhoogte doorkan] kan aanleggen bij al deze drijvende terrasjes. 

 

en.....

Scheveningen
 • En dan zijn er natuurlijk nog de Strandtenten in de zomer.... : Scheveningen en Kijkduin... altijd gezellig, ieder weekend top !

 • Het Anna Paulownaplein.. en de tuin van de "Nieuwe Kerk"

 • Chique genieten van High Tea bij Des Indes of Het Kuhrhaus

 • Dansen..?? De Westwood vind je in Houtrust en dansen zonder te rusten kun je in de omgeving van de Herengracht, het Plein, de Grote Markt en het Buitenhof / de Kettingstraat.

 • Gezellig uit kun je ook bij het Koningsplein, het Prins Hendrikplein, de Reinkenstraat, de Valeriusstraat en de straten tussen de Frederik Hendriklaan ("de Fred") en de Van Boetzelaerlaan ("De Boets").

 • Bioscopen : Scheveningen (De Mega Bios) en het Buitenhof (Pathé). Aan het Spui ligt het Filmhuis. Sinds 2008 is er ook een Mega Bios in de Spuimarkt.

 • Rondvaarten en Boottochten : Ook dat kan sinds enkele jaren (weer) in de binnenstad van Den Haag en dit jaar is de Willemsvaart met bijzondere boottochten gestart op Koninginnegracht en Het Kanaal.

 • Er zijn mensen die zeggen dat er niets te doen is in Den Haag, dat zijn vooral mensen die Den Haag niet kennen. Den Haag is net als alle andere steden een geweldig leuke plaats om uit te gaan. Niet zo héél erg druk als Amsterdam (gelukkig maar), maar wel vol met fantastische uitgaansgebieden. Ik heb me er sinds 1981 geen weekend meer verveeld.

 • Vervelen in Den Haag ?? Dat kan natuurlijk altijd .. als je dat graag wilt !!
  maar het is ècht niet nodig.

 • Anna Paulownaplein
 • Duinen
 • Frederik Hendrikstraat
 • Herengracht
 • Hotel des Indes
 • Kijkduin
 • Nieuwe Kerk
 • Diverse Pleinen
 • Scheveningen
 • Spui
 • Strand
 • Terrasjes
 • Willemsvaart