Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

e-mail

 

Pagina's over Den Haag

English Deutsch

Terrasjes

Index Nieuw op deze site Rondleidingen Oude Stad Uitgaan in Den Haag Links
Buitenhof
Grote Markt

Bagijnstraat

Zie hoofdstukken :

 

  Maliegracht

Wie eind jaren '70 naar Terrasjes zocht in Den Haag moest eigenlijk naar de boulevards / stranden uitwijken. In de binnenstad gebeurde, anders dan in Utrecht en Maastricht, zeer weinig op dat gebied. Dat was wel eens anders geweest. Op het Buitenhof en aan het Tournooiveld waren zeker terrasjes geweest, maar met de herinrichting van de binnenstad (men koos voor grote grijze "tuintegels" als bestrating !), het tot parkeerplaats omtoveren van mooie pleinen en de grootschalige sloop van mooie stukken stad werd de binnenstad steeds minder populair.

Met het herinrichten van de Grote Markt en Het Plein begon er na 1984 (snel) iets te veranderen. Geparkeerde auto's verdwenen onder de grond, de bestrating werd aangepast en jonge pioniers begonnen met horeca op en rond de vele pleinen van de stad.

Thans is Den Haag een stad met een enorme hoeveelheid terrasjes. Op en langs de Grachten, op het Lange Voorhout en de vele pleinen.

Sommige groot, andere zeer klein. In dit hoofdstuk zal ik er een aantal van in het kort beschrijven.

Dunne Bierkade

De Grachten

In het water van de Zuid Singelsgracht liggen tussen de Wagenbrug en de Boekhorststraat 5 terrasjes op "Terrasschepen". De bekendsten zijn van Rembrandt, Restaurant M, De Pakschuit en De Paas. Na de herinrichting van de Bierkade en de Dunne Bierkade is er aan het water, ook ruimte gekomen voor terrasjes van onder andere Basaal, Blij en Werelds.

Aan de Hooigracht liggen (vlak bij elkaar) een paar hele gezellige terrasjes bij het water, zoals die van Hooistraat 5, Les Ombrelles, New York en Caroni.

Typisch Haags, maar toch vrij onbekend. Heerlijk om vlakbij de binnenstad te genieten van een bijzonder aangename sfeer. Ook in de Hooistraat en de daarachter gelegen Denneweg vindt u leuke terrassen.

In de Maliegracht ligt het fraaie terras van Hathor. Wie een eigen (lage) boot heeft mag er aanleggen en kan via een speciaal voor schepen gemaakt poortje het terras op. Ook in de West Singelsgracht ligt een terrasboot. Deze hoort bij een Italiaans restaurant dat aan de Toussaintkade gevestigd is (Zio Ciro). Het uitzicht dat u heeft is ook daar bijzonder (Prinsessetuinen en de Prinsestraat).  

Sinds februari 2015 kan ook aan de Veenkade (bij Grapes and Olives, Riva, Café de Bieb / Hotel "Room 11") aan het water gezeten worden. Maart/april komt er een terrasschip (misschien 2). Met de terugkeer van het water is het daar alleen maar gezelliger geworden. Dat geldt natuurlijk ook voor de andere kant van de Torenbrug (Baklust) en Van Prinse aan de overkant (hoek Prinsestraat). Hier is een tweede "avenue Culinaire" ontstaan, geweldig met de Prinsestraat, Molenstraat en Noordeinde om de hoek.

Heel mooi zijn ook de terrassen van Hilton (Sparkbar) en het herbouwde Zwembad (Caesar's). Volop zon, parkeergarage onder (!) het zwembad (Park-King) en het Noordeinde aan de overkant. Vergeet daarbij ook de gezellige terrasjes aan de overkant niet van Prinsenkelder, Prins Traverne en Jimmy's.

De Pleinen

't Goude Hooft

Mijn favoriete pleinen zijn Het Plein en het Anna Paulownaplein. Ik zit er eigenlijk te weinig.

Onder de bomen, bij schitterende 19e eeuwse panden vindt u rond het standbeeld van Anna Paulowna (gemaakt door de Rus Taratynov) diverse terrasjes van de horeca aldaar.

A. Paulownaplein

Aan de Zeestraat vindt u een terras bij het Carlton Ambassador Hotel. Dit hotel ligt in Willemspark, het voormalige park van Koning Willem II in een groene omgeving.

Midden in de Binnenstad vindt u heel veel terrasjes op Het Plein. Dit in de 17e eeuw aangelegde plein (het eerste plein in Nederland dat niet werd aangelegd voor een markt, maar zuiver om 'te kijken en bekeken te worden', een sierlijk wandelplein) is omgeven door mooie gebouwen en ligt achter het Binnenhof. In veel van de gebouwen tegenover de 2e kamer is horeca gevestigd. Plein XIX (19), Haagsche Kluis, Eeuwige Jachtvelden zijn slechts enkele van de vele café-restaurants die hier een terras hebben. Veelal zijn deze verwarmd (verwarmings elementen in de parasollen (parasols)).

Aan de kant van het Ministerie van Defensie is de Mac Donalds gesloten. Daar voor in de plaatsis Luden gekomen. Een prachtige zaak, die veel beter past in deze omgeving. In het voorjaar van 2008 hebben al enkele andere nieuwe zaken hun deuren aan die kant van het Plein geopend. Tijdens de eerste warme dagen van het jaar (2008) zaten deze terrassen allemaal helemaal vol. Het Plein wordt dan ook steeds gezelliger !

De Horeca om het Plein heeft in 2008 een eigen website gelanceerd met een duidelijke plattegrond [Externe Link]

In de Bagijnestraat (vlakbij het Plein) bevinden zich enkele redelijk onbekende (kleine, knusse) terrasjes.

De restaurants in die straat zijn een bezoekje echter meer dan waard !

Het Plein
 

Sinds de jaren '30 van de 20e eeuw is "de Wiener" aan de Korte Poten gevestigd. Ook daar kunt u, op de hoek van de Apendans, buiten zitten en genieten van gebak en een prima drankje.

Vlakachter het Plein ligt de Herengracht. Lang geleden gedempt en helaas nog niet heropend. U vindt er diverse terrasjes.


Wie vanaf het Plein komend over het Binnenhof wandelt komt bij een ander plein: Het Buitenhof.

Ook hier zijn vele terrasjes te vinden. In het voormalige Logement van Leiden bevindt zich Mac Donalds. Daar vlakbij vindt u onder andere Havana, Berlage en Popecatepetl. Daar tegenover heeft Golden Tulip hotel Corona een heel bijzonder terras ingericht. Daarnaast bevindt zich sinds de zomer van 2007 VaPiano en een Aziatisch restaurant. Ook hier kan buiten gezeten en prima gegeten worden.

Om de hoek ligt de Passage en de Kettingstraat. Ook daar vindt u enkele terrassen. Vergeet echter ook het Achterom niet. Daar vindt u het Achterommetje !

Bij de Centrumbar in de Kettingstraat / Achterom kost een pilsje nog 1,50eu. Er hangt een prima sfeer.

Daarnaast bevindt zich een Spaans restaurant met eigen terras en daar tegenover hebben ook "Leuk", het Argentijnse Restaurant Los Argentinos en het in de Passage gevestigde Deluca (2) terrasjes. Deluca heeft twee terrasjes waarvan één in de Kettingstraat en één in de Passage).

In Haagsche Bluf vindt u een groot terras van koffie-bar Kaldi. Op de eerste etage vindt u het dakterras van de Haagsche Lounche. Een oase in de binnenstad. Daar tegenover, op de Groenmarkt, grenzend aan de Hoogstraat, heeft 't Goude Hooft (geopend in de 15e eeuw) een gezellig terras. Dat geldt ook voor het daar vlaknaast gelegen café-restaurant het Wapen van Den Haag en de Griek Knossos, die in het Berlage gebouw is gevestigd (Driehoekjes). Helaas heeft De Catacomben nog geen toestemming gekregen voor een terras achter de Grote Kerk.

Aan de zijkant van die kerk vindt u wel enkele terrasen. O.a. van de Engelse Pub (The) Fiddler en Zebedeus.

Door de Schoolstraat wandelend kom je dan op één van de oudste horeca pleinen van de Haagse binnenstad: de Grote Markt. Hier vindt je terrassen van o.a. (in Den Haag wereldberoemde) zaken als De Zwarte Ruiter en De Boterwaag.

Steeds vaker wordt er een muziekpodium opgezet waar dan life muziek ten gehore wordt gebracht. Tussen Grotemarkt(straat) en de Zuid Singelsgracht is ruimte ontstaan voor terrasjes op het Rabbijn Maarssenplein.

In de Grote Marktstraat vindt u ook steeds meer terrasjes, waarbij vooral die van Rootz bijzonder is.

"Last", maar zeker niet "Least" is er dan nog de horeca op De Plaats, naast de Gevangenpoort en buiten het centrum, het Prins Hendrikplein !

Kettingstraat