Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

 

17e eeuws Den Haag
Haags Groen

Sorghvliet

Catshuis

dhb704x.jpg (78309 bytes)

 

Sorghvliet (Zorgvliet) is een eeuwenoud Landgoed dat grenst aan de Scheveningseweg. 

De dichter-Staatsman Jacob Cats liet er omstreeks 1644 een landgoed aanleggen om een bestaand huisje in de duinen (uit 1488) en 10 jaar later werd het kleine huis afgebroken en liet Jacob Cats er een mooi wit (Classicistisch) landhuis bouwen. In het fronton is het wapen van Jacob Cats geplaatst.

Cats is in 1577 geboren in in Brouwershaven en groeide op in Zierikzee. Vervolgens studeerde hij in rechten in Leiden en het Franse Orleans. Na de studie werkte hij in Middelburg en Dordrecht.

In 1636 werd hij Raadspensionaris van Holland. Hij woonde op de Haagse Kneuterdijk. Sorghvliet werd zijn buitenverblijf, waar hij tot zijn dood (1660) steeds vaker verbleef.

Dat bestaat nog steeds. Het is de ambtswoning van de Premier. Het  "Catshuis" ligt verscholen in het bos aan de oevers van de Beek.. De tuin van het Catshuis is bijzonder fraai. Het Catshuis zelf is helaas 'kapot gerenoveerd' in 2004.

24 maart 2014 vergaderden de leiders van de G-7 in het Catshuis. Het onderwerp was de situatie op de Krim en andere delen van Oost-Europa.
Daarmee was het Hollandse "Witte huis" heel even middelpunt van de wereld.

Catshuis Sorghvliet
Oude Brug ....

 

De naam Sorghvliet geeft aan dat hier de zorgen van Jacob Cats (omtrent het 'besturen van de Republiek') vervlogen. Het was hier vroeger goed toeven en eigenlijk is dat nog steeds zo.

Omstreeks 1665 werd de Scheveningseweg (Scheveningse Zeesstraet) aangelegd. Dit gebeurde op aandringen van de beroemde Constantijn Huygens [zie Huygenspark]. Daardoor werd het het duingebied in tween gesplitst. Deze nu bijna 350 jaar oude weg (n van de eerste verharde wegen in dit gebied in de post-Romeinse tijd) loopt vlak langs de muren van Sorghvliet.

Sorghvliet in 1690 (gezien richting zee)

 

Sorghvliet was tot eind 19e eeuw veel groter dan het nu is. Nadat Koning Willem II het had gekocht voegde hij het samen met zijn andere bezittingen, Houtrust, Hanenburg, Kranenburg, Valkenbos, Meerdervoort, Buitenrust en Rustenburg. Het hele gebeid was toen meer dan 600ha groot !

Het was de bedoeling van Willem II om er een paleis te laten bouwen. De koning heeft daar echter te kort voor geregeerd. Hij stierf, 56 jaar oud, voordat die plannen konden worden uitgevoerd.

Meer dan de helft van dat gebied is omstreeks 1870 in particuliere (Adriaan Goekoep) handen gekomen. 

Adriaan Goekoop liet vervolgens een groot deel van het duinbos kappen en vervolgens werd het Statenkwartier aangelegd. Ondanks het feit dat die wijk de tweede wereldoorlog niet ongeschonden doorgekomen is, is het (Statenkwartier) nog steeds n van de mooiste 19e eeuwse wijken van Nederland

Toen ik in december 2001 foto's maakte in Sorghvliet scheen de ochtend-zon met moeite door een hardnekkige mistlaag heen. Er hing dan ook een hele bijzondere sfeer in het park, 2 dagen later was er geen mist en wierp de lage winterzon lange schaduwen. Wederom een schitterende dag.

Sorghvliet is open voor publiek, men moet echter wel een toegangskaart kopen bij een Haags VVV kantoor.

Dwars door het oude Landgoed stroomt de (Haagse) Beek, die ook -ooit, lang geleden- Haragha werd genoemd. Over de beek liggen enkele fraaie bruggetjes.