Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Het (Mooie) Centrum

De Suezkade & de Conradkade
VerversingskanaalDe Suezkade ligt op de west-oever van het Verversingskanaal. Aan de andere kant van het water ligt de Conradkade. 

Conrad was de Haagse ingenieur die -met anderen- aan de realisatie van het Suezkanaal (Egypte) heeft gewerkt

Het verversingskanaal is aan het eind van de 19e eeuw gegraven tussen het oude Den Haag en de zee. Men deed er iets meer dan 10 jaar over om de kust te bereiken (1868 / 1880).

Een eerdere poging om de zee te bereiken aan de oostkant van Den Haag was mislukt. In 1828 was men begonnen met het graven van de Koninginnegracht en Het Kanaal. Door allerlei problemen (vooral van  financiŽle aard) duurde het tot 1862 tot men Scheveningen bereikt had.

Toen bleken de duinen een onneembare laatste hindernis, ook al omdat de schilder Mesdag het Seinpostduin uitkoos om een schilderij te maken. De zee werd aan die kant nooit bereikt. Er ontstond een binnenhaven die helaas in 1970 gedempt is.

Het Verversingskanaal van 1868 bereikte scheveningen wel. Het water van de Haagse Grachten en het achterland wordt nog dagelijks in zee geloosd.

Tot ongeveer 1975 konden schepen via het Verversingskanaal de zee bereiken. Er lagen prachtige schuiten aangemeerd in het Verversingskanaal, zoals te zien is op onderstaande (linker) foto uit de winter van 1917. Sinds het midden van de jaren '70 kunnen schepen de zee niet meer bereiken en zee schepen de Haagse Binnenstad dus ook niet. Erg jammer en economisch een kleine ramp.

Nu de Norfolkline vertrekt zou men er eigenlijk weer een bevaarbare route naar zee van moeten maken ! Anders dan andere steden in Nederland is Den Haag echter niet zo handig met zijn waterwegen.