Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

e-mail

 

Pagina's over Den Haag

English Deutsch

Het Van Stolkpark
Haagse Wijken

Index Nieuw op deze site Rondleidingen Oude Stad Uitgaan in Den Haag Links

Zie ook de hoofdstukken :

sandhaghe

 

Den Haag

Het Van Stolkpark is één van de oudste villawijken van Nederland. De bouw van de eerste woningen startte rond 1875. De wijk is daarmee iets ouder dan het nabij gelegen Belgisch Park. Qua bouwstijl is het daar wel mee te vergelijken.

Het (villa)park is genoemd naar Thomas van Stolk, een voormalig inwoner van Rotterdam, die na aan het Oranjeplein van Den Haag te hebben gewoond (circa 1865) besloot de drukte van de Haagse stationsbuurt, met haar opkomende industriën, te ontvluchten.

Hij kocht grond tussen de Scheveningseweg en het nieuw aangelegde Kanaal naar Scheveningen ('voltooid' in 1861). De plannen (ingetekend door ing. Caland) om een zeehaven aan het eind van dit kanaal te maken waren toen al van tafel en daarmee was de relatieve rust gegarandeerd. Wel liet Van Stolk vastleggen dat er in geen fabrieken in zijn villa wijk mochten worden gebouwd.

De beroemde landschapsarchitecten J.D. en L.P. Zocher (broers) tekende het ontwerp van het park en het is ook uitgevoerd zoals zij het bedacht hebben.

Thomas van Stolk overleed toen de eerste huizen net gebouwd waren (1882, 55 jaar oud). Zijn broer werd vervolgens eigenaar van de grond.

Hoewel er na 1945 ook wat minder fraaie nieuwbouw is neergezet in het Van Stolkpark zijn er geukkig nog heel veel prachtige, 19e eeuwse, gebouwen te vinden in het Van Stolkpark.

In 2009 / 2010 wordt bovendien nieuwbouw neergezet die prima past in deze buurt ("Park Sandhaghe")

Het is een prachtige wijk om te wonen, of te werken.. maar vooral ook een prachtige wijk om doorheen te wandelen. De 19e eeuwse gebouwen hebben nog veel originele details (waaronder de eerste Art Nouveau elementen van de stad).

Één van de mooiste voorbeelden van de Um 1800 Bewegung architectuurstroming is te vinden aan de Hoge Duinweg: Villa Sandhaghe.

Dit is een prachtig gebouw uit 1907 (het staat momenteel te huur)