Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Haagse standbeelden

Monument Karel Bernhard,
Hertog van Saksen Weimar und Eisenach
Architect(en) : J.Ph. Koelman en H.P. Vogel
Bouwjaar : 1866
Stijl : Neo-Classicisme

 

Een zeer indrukwekkend standbeeld staat sinds 1866 op het Lange Voorhout. Bovenop dit standbeeld ziet men vlaggen, sabels, geweren en een lauwerkrans (brons). Bovendien kan men een helm zien liggen. Militaire attributen derhalve.

Dit mooie monument is opgericht ter ere van de (Duitse) Hertog van Saksen Weimar, Karel Bernhard [1792-1862], die in 1815 als Generaal met het Nederlandse leger meestreed tijdens de slag bij Waterloo. In 1848 werd de Hertog commandant van het Nederlandse leger in Nederlands-Indië.

De tekst op het monument ter ere van deze oorlogsheld luidt : "Moedig en beleidvol Krijgsman. Nederland onwankelbaar getrouw".

In 1894 werd de (toen nieuwe) Weimarstraat naar de Hertog genoemd.

De dochter van Karel Bernhard was getrouwd met Prins Hendrik ('de Zeevaarder'), een broer van Koning Willem III. Neef Carl (van Saksen Weimar en Eisenach) was getrouwd met een zus van Koning Willem III (Sophie).

In 2005 is het monument opgeknapt. Dat was één van de voorwaarden die de familie had gesteld toen de Gemeente een nieuwe dam in het Verversingskanaal wilde bouwen. De grond waar het Verversingskanaal doorheen moest worden gegraven in de 19e eeuw was van de familie Saksen Weimar und Eisenach. Toen die grond verkocht werd stond in het contract dat er niet zomaar gebouwd mocht worden langs en over het kanaal. Die kleine lettertjes bleken nog rechtsgeldig. Dus heeft men afspraken moeten maken met de familie toen de nieuwe dam werd aangelegd. In april 2005 werd bekend dat de 19e eeuwse contracten misschien helemaal niet golden voor de dam.

Geschiedenis is een lastige zaak, met vreemde wendingen.

De Duitse Prins Michael Van Saksen Weimar und Eisenach heeft de Dam geopend op 7 april en daarbij ook een bezoek gebracht aan het monument.

De restauratiewerkzaamheden bestonden uit het specialistisch reinigen van de steen, het uithakken van slechte stukken steen, het herstellen van steen en voegwerk, het opknappen en in de was zetten van de bronzen ornamenten en belettering.

Sinds het nieuwe hekwerk om de Amerikaanse Ambassade klaar is (november 2007) kan men weer bij het standbeeld komen.