Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Haagse Wijken

Geuzen- en Statenkwartier
& DuinoordVan Boetzelaerlaan

Statenlaan

Johan de Wittlaan

Restant Afzandingsvaart

Als mensen mij vragen wat er mooi is aan Den Haag, dan noem ik naast het oude centrum natuurlijk ook het strand en het vele groen (parken en bos), maar er is meer. Veel meer...

In één adem noem ik het oude centrum en de schitterende 19e eeuwse wijken van de stad. Regentessekwartier, Archipelbuurt, Bezoudenhout, Benoordenhout, Zeeheldenkwartier en natuurlijk het Statenkwartier (ook wel Geuzen- en Statenkwartier genoemd) en Duinoord. Hoewel ook Arnhem, Haarlem en Bergen op Zoom enkele 19e eeuwse wijken hebben is 19e eeuws Den Haag architectonisch en qua grootte gezien vrij uniek te noemen.  Men vindt er veel (oudste gedeelte) Eclecticisme, neo-Renaissance en (jonger gedeelte) 'overgangsarchitectuur' en Jugendstil panden.

Ook in de Stationsbuurt en de Schilderswijk zijn nog enkele prachtige 19e eeuwse bouwwerken te zien (denk maar aan het oude station Holland(s) Spoor)

 

Staten- en Geuzenkwartier

Het Statenkwartier is iets jonger dan Duinoord. Het ligt in het gebied dat begrenst wordt door de Scheveningseweg, de Eisenhowerlaan, Stadhouderslaan, Cornelis de Wittlaan, Houtrustweg, Westduinweg en Duinstraat (ten westen van de Van Boetzelaerlaan ligt het Geuzenkwartier).

De geschiedenis van het  Statenkwartier begint in 1895 wanneer Adriaan Goekoop 73 ha woeste grond (met bos, duinen, weilanden, geestgronden en water) aankoopt [zie Sorghvliet].  Het volbouwen van het Statenkwartier heeft ongeveer 30 jaar geduurd (al hoewel er ook nu nog gebouwd wordt).

Voor wie van een moderne stijl van bouwen houdt is de wijk eveneens een bezoek waard. De monumentale Villa Henny (1898) is bijvoorbeeld van Berlage, evenals het Gemeentemuseum.

De tweede wereldoorlog heeft in het Statenkwartier enkele lidtekens nagelaten. De Duitsers hebben veel huizen afgebroken ten behoeve van hun Atlantic wal (verdediging tegen geallieerden). De lidtekens zijn duidelijk te herkennen en heten Segbroeklaan, President Kennedylaan en Johan de Witlaan. Er zijn helaas ook enkele bommen op het Statenkwartier terecht gekomen.

Het Statenkwartier en de aangrenzende wijken Duinoord en Archipelbuurt zijn voor dagjesmensen en toeristen eigenlijk net zo interressant als Scheveningen en het oude centrum.

Van Beverninkstraat

De grenzen van Duinoord zijn de Groot Hertoginnelaan, de Stadhouderslaan, Cornelis de Wittlaan, Conradkade, Houtrustweg, Beeklaan en de Laan van Meerdervoort. Duinoord werd tussen 1892 en 1902 aangelegd.

Bijzonder in deze wijk zijn Gymnasium Haganum, gelegen aan de Laan van Meerdervoort (vlak bij het begin van de Groot Hertoginnelaan) en de prachtige huizen aan het Sweelinckplein, de Sweelinckstraten en de twee Schuytstraten, de Obrechtstraat en de omgeving v/d Frederik Hendriklaan.

Duinoord

Sweelinckplein
Sweelinckplein
Noorderkerk