Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

e-mail

 

Pagina's over Den Haag

English Deutsch

Standbeelden

Index Nieuw op deze site Rondleidingen Oude Stad Uitgaan in Den Haag Links
Willem van Oranje
 

Graaf Willem II

Graaf Willem II Samen met zijn vader Floris IV en zijn zoon Floris V verantwoordelijk voor de bouw van het Kasteel en daarmee het ontstaan van het Den Haag zoals we dat nu kennen. Willem II was naast Graaf van Holland ook Koning van het Rooms(e) Duitsche Rijk. Voor zijn kroning tot Keizer werd hij vermoord.

Zie hoofdstukken :

 

Graaf Jan II

Graaf Jan II De zoon van Floris VI, graaf Jan II, was de laatste graaf van onafhankelijk Holland. Hij volgde zijn vader Floris V op in 1296 , maar stierf op zeer jonge leeftijd in 1299. 

Het standbeeld op de Lange Vijverberg is Jantje van het bekende kinderliedje. Het zal wel eens één van de meest gefotografeerde standbeelden van Den Haag kunnen zijn.

Zie hoofdstukken :

 

Juliana van Stolberg

dha651z.jpg (129346 bytes) Standbeeld van Juliana van Stolberg en vijf van haar zonen, waaronder Willem van Oranje.

Oorspronkelijk stond dit standbeeld op een prachtig plein omgeven door gebouwen in de Art Nouveau stijl (Bezoudenhout). Op 3 maart 1945 werd dat deel van de stad verwoest bij een bombardement. Het standbeeld kreeg een nieuwe plek. Jaarlijks worden er bloemen gelegd op 3 maart. 

Zie o.a. de hoofdstukken :

 

Stadhouder Prins Willem van Oranje

Het oudste Haagse standbeeld van Willem van Oranje staat bij Paleis Noordeinde. Achter het standbeeld bevond zich de Gotische Gallerij van Koning Willem II. Dat complex is grotendeels gesloopt (eind 19e eeuw). Alleen het standbeeld en de Gotische Zaal bleven staan.

Zie hoofdstukken :

 

Stadhouder Prins Willem van Oranje

Willem van Oranje heeft meerdere standbeelden in Den Haag gekregen. Dit mooie beeld staat op het Plein. Het is eind vorige eeuw een kwart slag gedraaid. Tot circa 1980 "keek" Willem van Oranje richting Haagse Bos, sinds 1984 "kijkt" hij naar Delft (1980-1984 werd er een parkeergarage onder Het Plein gegraven).

Zie hoofdstukken :

 

Descartes

Het standbeeld van Descartes stond oorspronkelijk in Willemspark, het Privé park van Koning Willem II. Tegenwoordig staat het (wat achteraf) op het Newtonplein.

Descartes is bij veel mensen bekend van de uitspraak "Cogito Ergo Sum", "Ik denk, dus ik besta". Hij was een zeer belangrijke 17e eeuwse filosoof, sterker nog velen beschouwen hem als de grondlegger van de moderne filosofie. Zijn standbeeld zou daarom eigenlijk een prominente plaats in de binnenstad moeten krijgen, te denken valt aan het Lange Voorhout, aangezien hij daar in de 17e eeuw regelmatig gewandeld heeft. Bij hotel Des Indes is een prima lokatie.

Zie hoofdstukken :

 

Johan van Oldenbarnevelt

Van Oldenbarnevelt heeft begin 20e eeuw een standbeeld gekregen aan de Hofvijver.
Er wordt nog jaarlijks een kransje gelegd.

Zie hoofdstukken :

 

Stadhouder Prins Maurits

Een standbeeld voor Stadhouder Prins Maurits, samen met enkele adviseurs en de burgers van Den Haag staat op de Heerenbrug. Dit standbeeld uit 1931 is een dankbetuiging aan allen die er voor gezorgd hebben dat Den Haag een Singelsgracht kreeg (verdedigingsgracht). Onder het beeld staat "op Maurits Raad, Door Burgers Daad, deze Singel Ontstaat 1613-1619".

Zie hoofdstukken :

 

Stadhouder Prins Frederik Hendrik

Geen standbeeld voor Frederik Hendrik, maar een hele zaal, vol met schilderijen : de Oranjezaal. Deze zaal is niet toegankelijk, want hij bevindt zich in Huis ten Bosch. Op mijn pagina over het paleis vindt u enkele afbeeldingen.

Het is een gepast eerbetoon aan deze prins.

Zie hoofdstukken :

 

Johan de Witt

De Witt

Dit standbeeld staat op De Plaats

Lijkt qua compositie op een standbeeld dat oorspronkelijk aan de andere kant van de gevangenpoort stond van Koning Willem II. Dat standbeeld bevindt zich thans in Tilburg.

Zie hoofdstukken :

 

Koning - Stadhouder Willem III

Stadhouder Willem III Het originele standbeeld staat in Breda, bij het Kasteel van Breda. Deze kleine replica bevindt zich op de binnenplaats van de Pulchri studio's.

Onder leiding van deze Stadhouder Prins werd de strijd tegen Frankrijk, Engeland en twee Duitse Koninkrijken in ons voordeel beslist.

Willem III was tot zijn dood in 1702 ook Koning van Engeland.

 

 

 

Spinoza

17e eeuwse filosoof. Het staat vlakbij het huis waar hij een kamer huurde en zijn boek Etica voltooide. Het graf monument bevindt zich in de tuin van de Nieuwe Kerk. Het wordt opgeknapt.

Zie hoofdstukken :

 

Constantijn Huygens

Zeer belangrijk man voor Nederland, maar ook zeker voor Den Haag. Naar hem zijn het Huygenspark en de Huygenspoort genoemd. Hij ontwierp de Scheveningseweg  (Scheveningse Zeestraat). Het huis waar hij als jonge man woonde bestaat nog. Dat staat aan het Lange Voorhout. Zijn buitenplaats Hofwijck in Voorburg is een museum. Helaas is het mooie woonhuis van Huygens aan het Plein in de 19e eeuw gesloopt.

Het borstbeeld van Huygens is na de Tweede Wereldoorlog op de huidige lokatie bij de Scheveningseweg neergezet. Het stond oorspronkelijk dichter bij Scheveningen, maar moest  in de oorlog (ivm de aanleg van de Atlantic wal) worden verwijderd.

Constatijn Huygens heeft in de 19e eeuw een groter monument gekregen op het Lange Voorhout. Dat is echter (lang geleden) weer verdwenen.

Één van de zonen van Constantijn Huygens, Christiaan, was uitvinder van het slinger uurwerk en (1665) ontdekker van de ringen van de planeet Saturnus, alsmede de maan Titan van diezelfde planeet. Naar Christiaan is een ruimte robot genoemd die in 2004 op die maan Titan is geland. Deze (wereldberoemde) Christiaan Huygens heeft in Den Haag vreemd genoeg nog géén standbeeld gekregen.

Zie hoofdstukken :

 

Hugo de Groot

Hugo de Groot
 

Koning Willem I

Koning Willem I Het standbeeld van Koning Willem I (Willem Frederik van Oranje-Nassau) maakt onderdeel van het 19e eeuwse Nationale Onafhankelijkheidsmonument dat op Plein 1813 staat. De Prins van Oranje werd in 1814 ingehuldigd in Amsterdam (Nederlandse Monarchen worden niet gekroond).

Zie hoofdstukken :

 

Nationaal Monument

Het 19e eeuwse monument ter herinnering aan de stichting van het onafhankelijke Koninkrijk de Nederlanden staat op Plein 1813.

Zie hoofdstukken :

 

Koning Willem II

Het standbeeld op het Buitenhof is een copy van een standbeeld dat in Luxemburg-stad staat. De Koningen van Oranje Nassau waren ook Groot Hertog van Luxemburg.

Er heeft tot 1924 een ander beeld van deze koning op het Buitenhof gestaan. Dat standbeeld staat sinds 1924 in Tilburg.

Zie hoofdstukken :

 

 

Koning Willem III

07sept157x.jpg (48660 bytes) Koning Willem III verkocht grote delen van de grond van zijn vader aan de Gemeente Den Haag die er straten aanlegde en huizen bouwde. In de gevels van één van de fraaie panden in de Willemstraat is  een mooi borstbeeld van Koning Willem III te zien.
 

Hertog van Saksen Weimar und Eisenach

Dit grote monument is opgericht ter ere van de (Duitse) Hertog van Saksen Weimar, Karel Bernhard [1792-1862], die in 1815 als Generaal met het Nederlandse leger meestreed tijdens de slag bij Waterloo. In 1848 werd de Hertog commandant van het Nederlandse leger in Nederlands-Indië.

De tekst op het monument (op het Lange Voorhout) ter ere van deze oorlogsheld luidt : "Moedig en beleidvol Krijgsman. Nederland onwankelbaar getrouw".

De Weimarstraat is naar deze man genoemd.

Zie de hoofdstukken :

 

Koningin Regentes Emma van Waldeck Pyrmont

Het beeld van de Koningin Regentes, weduwe van Koning Willem III en moeder van Koningin Wilhelmina staat op het Jozef Israëlsplein in het Benoordenhout.

Zie ook hoofdstuk :

 

Koningin Regentes Emma van Waldeck Pyrmont

dhb469z.jpg (87070 bytes) Adelheid Emma Wilhelmina Theresia (1858-1934), Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Waldeck-Pyrmont, was de echtgenote van koning Willem III en Koningin-regentes der Nederlanden van 1890 tot 1898. Als regentes deed ze dienst als feitelijk staatshoofd van Nederland; eerst enkele dagen voor diens dood voor haar echtgenoot, de daarop volgende jaren voor haar minderjarige dochter Wilhelmina. Als zodanig was ze de facto het eerste vrouwelijke staatshoofd van Nederland.

Een gedenknaald ter ere van Koningin Regentes Emma staat op het naar haar genoemde Regenesseplein. Hij is in 1905 onthuld.

Zie ook de hoofdstukken :

 

 

Nederlandse strijdkrachten 1940 - 1945

 

Koningin Wilhelmina

Koningin Wilhelmina Het Haagse standbeeld van Koningin Wilhelmina is een copy van een standbeeld dat in Rotterdam staat. Het staat bij Paleis Noordeinde, naast de Gotische Zaal van Koning Willem II.