Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Voormalig Schoolgebouw
("Hogere Burgerschool voor Jongens")
Stadhouderslaan
Statenkwartier
Architect(en) : Onbekend
Bouwjaar : 1902

Stijl :  Neo-Renaissance

Vanaf 1935 HBS voor meisjes.

 

In het rijtje fantastische renovaties (Hotel Des Indes, Passage, Bronovo en binnenkort de voormalige Sophia-stichting op Scheveningen) hoort zeer zeker ook het voormalige HBS schoolgebouw aan de Stadhouderslaan, hoek Cornelis de Wittlaan. Na jaren van leegstand (nadat het Johan de Wittcollege was vertrokken) is het pand in de periode 2004 / 2006 schitterend gerenoveerd. Het is vooral aan de buurtbewoners te danken dat dit mooie pand bewaard is gebleven.

Thans bevindt zich hier een Japans restaurant - Shirasagi -, een kinderdagverblijf, en zijn er 15 fraaie appartementen. In de kelder is een fitnessruimte voor de bewoners en bovendien is er een parkeergarage toegevoegd. Wederom is architectonische schoonheid van rond het "'fin de siècle'" gered !

De voormalige "Hogere Burgerschool voor Jongens", zoals het schoolgebouw voluit heette is in 1902 gebouwd. Het stond als één van de weinige openbare gebouwen in het Statenkwartier prominent aan een fraaie straat (de Stadhouderslaan). Links van het gebouw lag het Stadhoudersplein, dat na de oorlog de Cornelis de Wittlaan is geworden. De Haagse Beek (Haragha) kabbelde daar toen vlak langs. De loop van de Beek is na de oorlog ook verlegd en nu staan er flatgebouwen. Rechts van de school is een villa verdwenen en (lang geleden) vervangen door een flat, daarnaast is gelukkig ook het pand van de Sierkan nog te vinden. Het stond op het punt gesloopt te worden, maar is, eveneens door inzet van de buurtbewoners, gespaard gebleven.

Tegenover de school ligt het Gemeentemuseum van Berlage (1934).

Een jaar na de bouw van de Gemeentemuseum werd de HBS voor jongens een HBS voor meisjes (Dalton). Dat is het gebleven tot de Mamoetwet, oen werd het een gemengde school.

eXTReMe Tracker