Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Het (Mooie) Centrum
Het Spaansche Hof
& de Heilige Theresia van Avila
(R.K. Kerk)

Architect(en) kerk : F. Suys
Bouwjaar : 1839-1841
Stijl : Neo-Classicisme

Rijksmonument

 

 

Het zogenaamde Spaansche Hof ligt in het Centrum van de Stad en is te bereiken via de Varkenmarkt & de Laan.

In 1677 werd het voormalige 'huis Van Assendelft' de ambassade van Spanje. Enkele jaren later werd achter dit 'hof van Spanje' een ruime kapel gebouwd (aan het Westeinde (12a)). De Kapel was politiek onschendbaar en daarom konden er in het openbaar diensten worden gehouden voor de katholieken van Den Haag. 

Eind 17e eeuw. Huis van Assendelft
Tuin van het Spaansche Hof
Spaansche Hof

 

In 1839-'41 werd deze kapel vervangen door een prachtige kerk (neo-classicisme), wellicht de mooiste van Den Haag. Het is in ieder geval één van de oudste Katholieke kerken van de stad.

De kerk is een "Waterstaatskerk" omdat hij gebouwd is in een periode dat het ministerie van Waterstaat toezicht hield op de bouw van kerken in de 19e eeuw. Ook in andere steden (en dorpen) vinden we Waterstaatskerken.

De architect van dit gebouw was hof-architect van de Belgische koning Leopold I. In de kerk worden nog steeds diensten gehouden. Tegenwoordig door de Rooms Katholieke Poolse en Slowaakse Gemeenschappen in Den Haag.

Het grote Orgel van de kerk is Neo-Barok en werd gebouwd in 1857. Het altaarstuk in het hoogaltaar (voorstellend de Kruisiging) is eveneens 19e eeuws.


Om de voormalige kerk te bereiken moet men door een grote 17e eeuwse poort. Op deze poort ziet men het wapen van Spanje geflankeerd door twee leeuwen. De poort is helaas niet altijd open.

Het Spaansche Hof is bestaat nog steeds. Men kan het Hof bereiken via dezelfde poort. Tussen 1862 en 1981 was het Hof de residentie van de Engelse Ambassadeur.

Er wordt gezegd dat het spookt op het Spaansche Hof. Catherine de Chasseur, ex-vrouw van Ridder van Assendelft is in 1541 ter dood gebracht in de Gevangenpoort. Volgens de overlevering stond het huis van Catherine in de 16e eeuw op de lokatie van het latere Spaanse Hof en is zij er altijd blijven 'rondhangen'. Bewoners en bezoekers hebben haar regelmatig gezien en/of gehoord.

Of dat nu ook nog zo is kunt u zelf ervaren. De prachtige zalen in het 18e eeuwse stadspaleis zijn te huur voor recepties en partijen.

Wapen van Spanje

Het Westeinde

Informatie op de eigen website [Externe Link]