Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Het (Mooie) Centrum
Hoofdkantoor Shell
(oorspronkelijk Bataafse Petroleum Ma.)

Architect(en) : M. en J. van Nieukerken
Bouwjaar : 1915-1917
Stijl : Traditionalisme

Rijksmonument

 

 

 

Het "bewijs" dat kantoorgebouwen ook mooi kunnen zijn wordt geleverd door het monumentale hoofdkantoor van de Shell (1915-1917). Het  was ooit het Hoofdkantoor van de Bataafse Petroleum Ma.

In 1928 is het gebouw in dezelfde stijl (traditionnalisme) richting Raamweg uitgebreid.  Daarvoor was tussen het oude gebouw en het huis al ruimte open gehouden. Een vooruitziende blik, maar de benodigde uitbreiding bleek zo groot dat het huis toch "sneuvelde".

In de jaren '80 heeft er nogmaals een uitbreiding plaatsgevonden (1986).
Er is toen -helaas- voor een totaal andere stijl gekozen.

Begin 21e eeuw (2005) zijn nieuwe gebouwen aan de overkant van de straat gezet. Hierbij is weer beter gelet op de omgeving. 

De bouwstijl (Traditionalisme) is net als de Neo-stijlen heel bijzonder en 'hoort' toch eigenlijk bij dit deel van Den Haag en een bedrijf als Shell had dus voor een prachtige gevelwand aan de Koninginnegracht kunnen zorgen. Dat zou een aardig cadeau aan de stad geweest zijn.

Gelukkig is voor één van de grootste kantoorgebouwen van het land (127.000 m2) niet gekozen voor overheersende hoogbouw. Het is allemaal vrij sober en vooral laag gebleven !