Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

 

Het (Oude) Centrum

Schoolstraat

 

De Schoolstraat is genoemd naar een Latijnse School ("Groote School" genaamd) die hier in 1530 werd gevestigd. Deze  school was in 1530 de enige officiŽle school van Den Haag.

Oorspronkelijk heette de straat Kerkstraat. In 1465 werd dat St. Jacobsstraat (en in 1530 dus Schoolstraat). Daarna is men gestopt met naamsveranderingen en vandaar dat de straat nu nog zo heet, al is de school al eeuwen geleden uit de straat verdwenen. Hij bestaat echter nog wel, we kennen de school nu als Haganum (Laan van Meerdervoort).

 

Visbanken en Schoolstraat

De school bevond zich direct naast de Visbanken. Die (middeleeuwse) visbanken zijn in 1970, tot woede van velen, weggehaald. Wat bleef was een eenvoudig plein. Herbouw van de Visbanken zou op zich geen slecht idee zijn. Al was het maar om fietsen te kunnen stallen. Dat is immers beter dan die lelijke stalling op de Grote Markt.

 

De school heeft slechts 63 jaar in de Schoolstraat gezeten.
In 1593 verhuisde hij naar de Zuilingsstraat, een straat die in de tweede helft van de 20e eeuw sterk is veranderd.

De panden (nummer) 6 t/m 14 (waaronder enkele Rijksmonumenten) zijn gerestaureerd. De gevels zijn al klaar, men is alleen nog bezig met de winkelpuien. Enkele van de winkelruimtes (op een top lokatie) zijn te huur.

Men is bezig om de winkelpuien van de schoolstraat en een deel van 'de Laan' terug te brengen in de stijl van (rond) 1900.

Stichting "Tussen Grote Kerk en Boterwaag" heeft architect Nico v/d Kuip gevraagd ontwerpen te maken voor 30 Winkelpuien in de Schoolstraat. 18 winkels zijn al (gedeeltelijk) opgeknapt.

Schoolstraat 16 is nu klaar en de voorbereidingen voor nieuwe restauraties zijn in volle gang. Goed voorbeeld doet goed volgen. Ook aan de Korte Poten zijn enkele oude gevels nu fraai restaureerd.

De Schoolstraat wordt sinds 2004 's avonds mooi aangelicht. De oude gevels komen zo beter tot hun recht en het heeft ook de veiligheid op straat doen toenemen. Het resultaat van al deze werkzaamheden is al duidelijk zichtbaar aan het aantal bezoekers aan de straat. Dat is duidelijk stijgende.