Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Het (verdwenen) Centrum

Het Scala Theater

Architect(en) : Westra
Bouwjaar : 1884
Stijl : Eclecticisme

Gesloopt tussen 1955 en 1965

 

 

 

Scala is omstreeks 1884 gebouwd en was toen een Casino. Als voorbeeld diende de Berlijnse WinterGarden. Omstreeks 1901 werd het een Theater en kreeg het de naam die het tot aan de afbraak zou behouden.

Het Scala Theater was samen met het gebouw van Kunsten en Wetenschappen, Huize Groenesteijn en de centrale hal van de Dierentuin een voorbeeld van de prachtige 19e eeuwse architectuur die in Den Haag zo rijk vertegenwoordigd was, maar in het midden van de 20e eeuw zonder pardon is afgebroken.

Anders dan de Dierentuin (oorlogsschade) en Kunsten en Wetenschappen (afgebrand) is Scala gewoon gesloopt.

Er was geen echte reden voor. De Bijenkorf had uitbreidingsplannen, maar deze zijn nooit uitgevoerd en 20 jaar na de sloop is er nog steeds weinig voor Scala in de plaats gekomen. Het is een open ruimte waar auto's geparkeerd worden. In de jaren '90 heeft de Bijenkort een klein bijgebouwtje neer laten zetten. Niets bijzonders.

Scala, het mooiste theater van de stad is dus opgeofferd voor een parkeerplaats en (omstreeks 2000) een laag gebouwtje.  Het lidteken van Scala is nog altijd zichtbaar op de muur.

Het is natuurlijk duidelijk dat Scala meer bezoekers naar Den Haag zou hebben getrokken dan welke parkeerplaats dan ook en dat de Gemeente dus de grootste fout van de 20e eeuw heeft begaan om toestemming te geven voor de afbraak. Bovendien heeft ook de Bijenkorf zich in de vingers gesneden, want bezoekers die naar Den Haag zouden zijn gekomen voor het theater zouden ook de Bijenkort hebben 'ontdekt'.

Het zou volgens mij goed zijn als Scala werd herbouwd, zodat één van de (vele) grote fouten van de 20e eeuw ongedaan wordt gemaakt. Het zal echter onbetaalbaar zijn en dat is een -peperdure- les die we (hadden) moeten leren na afbraak van de andere 19e eeuwse monumenten. We kunnen dat soort gebouwen niet meer terughalen en als er slechts parkeerplaatsen en lelijke appartementen voor in de plaats komen verdienen daar slechts een paar projectontwikkelaren aan, terwijl de stad alleen maar verliest... aan schoonheid en daarom ook zeker (miljarden) aan inkomsten.

Eigenlijk zijn alleen Station HS en de Passage nog over van de vele grote 19e eeuwse monumenten die in Den Haag hebben gestaan. Het Kuhrhaus te Scheveningen is immers (2x) herbouwd.

Men wil weer gaan bouwen op de plaats waar Scala heeft gestaan. Een reconstructie van de gevel van het theater zou heel verstandig zijn.