Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links
 

Rivierenbuurt

Oost Singelgracht

juni 2008

augustus 2007

 

 

De Rivierenbuurt ligt in een rustig deel van het centrum.

Bij de aanleg van het Prins Bernard Viaduct is de wijk afgesneden van de rest van de binnenstad. Hoewel het viaduct een ramp is gebleken voor de binnenstad, is het afsluiten van de Rivierenbuurt toch een prettige bijkomstigheid. In alle beslotenheid bleef het een rustig, hecht buurtje.

Tegelijkertijd met de sloop van alle panden die aan de voormalige grachten Ammunitiehaven en Schedeldoekshaven hadden gestaan verdwenen ook de panden langs de Nieuwe Haven en bijna alles tussen Nieuwe Haven en Zwarte Wegje.

Gelukkig is één fraai oud pand blijven staan. Een oud Koetshuis uit (circa) 1850.
Het is een Gemeente Monument.

In de Rivierenbuurt vindt men 19e (Maasstraat) en 20e (Amstelhof) eeuwse Hofjes, de Singelgracht, (lage) nieuwbouw en oude grachtenpanden. Er is een groot plein (met gras en kinderspeelplaats). (De hofjeswoningen van de Maasstraat zullen echter gesloopt gaan worden in 2009).

Den Haag heeft nog veel gezellige wijken en de Rivierenbuurt is er één van.

Heel bijzonder is de Voormalige Ambachtsschool. Achter de prachtige gevel (Neo-Renaissance) zijn sinds het begin van 2002 appartementen te vinden.

 

 

Het plan van Rob Krier, dat in de periode 2005/2009 is uitgevoerd is bijzonder: Trapgevels en (ondiepe) waterpartijen.

De Luxemburgse Architect Rob Krier heeft gekeken naar de oude architectuur van Nederlandse steden. De architect is ook bekend van Brandevoort (Helmond), De Parade (Bergen op Zoom) en Batavia Haven (Lelystad). Stuk voor stuk hele sfeervolle toevoegingen aan die steden.

Brandevoort heeft van mij een eigen foto-hoofdstuk gekregen, omdat het zo vreselijk mooi is ! Later dit jaar (2009) worden daar ook andere projecten van Rob Krier neergezet.

april 2007

Haegschof Haegschof

eXTReMe Tracker