Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

e-mail

 

Pagina's over Den Haag

English Deutsch

Het Kasteel
en omgeving

Regeringsgebouwen

Index Nieuw op deze site Rondleidingen Oude Stad Uitgaan in Den Haag Links
Ministeries Hofvijver
 

Binnenhof

Binnenhof Officieel verstaat men onder het "Binnenhof" het terrein rond het kasteel en alle op & om dat terrein (plein) staande (poort)gebouwen, en de Gevangenpoort. Dit ondanks het feit dat de Gevangenpoort aan het Buitenhof grenst.

Zie hoofdstukken :

 

De Oude- of Rolzaal

De Oude- of Rolzaal bevindt zich in het oudste gedeelte van het (voormalige) kasteel van de Graven van Holland. Het is gebouwd in de tijd van Graaf Floris IV (omstreeks 1230). De zaal bevindt zich achter (schuin boven) de Ridderzaal.

Zie hoofdstukken :

 

Haagtoren

De Haagtoren Oorspronkelijk bestond het Kasteel van de graaf (Floris IV) waarschijnlijk uit een relatief groot gebouw (met de Oude Zaal en de woonvertrekken van de Graaf van Holland) en een toren van steen. Die werden vervolgens omgeven door bijgebouwen, muren en grachten. De toren is omstreeks 1230 gebouwd en wordt Haagtoren genoemd. In de 19e eeuw is de top van de toren aangepast aan de 'mode' van die tijd. De toren zelf is één van de oudste bouwwerken van Den Haag.

Zie o.a. de hoofdstukken :

 

De Grote - of Ridderzaal

De Ridderzaal heette tot het eind van de 19e eeuw Grote Zaal en die naam is toepasselijk. Gebouwd tijdens de regeerperiode van Graaf Floris V.

Zie hoofdstukken :

 

Stadhouderspoort

19e eeuwse replica van de originele 16e eeuwse poort. Het origineel staat in de tuin van het Rijksmuseum te Amsterdam. De zijpoorten stammen uit de periode dat er een tram over het Binnenhof reed (circa 1880 / 1890)

Zie hoofdstukken :

 

Stadhouderstoren

Gebouwd omstreeks 1580. Hier bevonden zich de woon- en werkvertrekken van Stadhouder Maurits, zoon van Willem van Oranje.

Zie hoofdstukken :

 

Stadhouderlijk Paleis (17e eeuw)

dh354x.jpg (53700 bytes) Onderdeel van het Binnenhof complex. Het Stadhouderlijk Paleis, of Stadhouderlijk Kwartier is in de 17e eeuw gebouwd voor Stadhouder Frederik Hendrik.

Zie hoofdstukken :

 

Stadhouderlijk Paleis (18e eeuw)

dha237x.jpg (76765 bytes) Dit gebouw was nog niet geheel voltooid bij de stichting van de Bataafse Repuliek 1795. Het is gebouwd als paleis (met grote balzaal) voor stadhouder Willem V (en zijn eventuele opvolgers). Tot het eind van de 20e eeuw was de Tweede Kamer der Staten Generaal in dit gebouw gevestigd.

Zie hoofdstukken :

 

Hofvijver

Oorspronkelijk twee slotgrachten die in de 14e eeuw werden samengevoegd tot een vijver, maakte tot 1860 deel uit van een ring van water (Hofsingel) om het Binnenhof.

Zie hoofdstukken :

 

Gevangenpoort

14e eeuwse gevangenis. Thans museum (in 2009 gesloten wegens renovatie).

Zie hoofdstukken :

 

Binnen- of Middenpoort

17e eeuwse poort op het Binnenhof, eind 19e eeuw "ingepast" in nieuwe gebouwen.

Zie hoofdstukken :

 

Maurits- of Grenadierspoort

17e eeuwse poort achter het Binnenhof, bij het Plein. Lijkt sterk op de Binnen- of Middenpoort. Hij is genoemd naar Maurits van Nassau Siegen (Mauritshuis), maar ook naar de Grenadiers die er op wacht stonden.

Zie hoofdstukken :

 

Regeringsgebouwen