Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Haagse Grachten :
West-Singelgracht  (2)
Prinsessewal-Toussaintkade
Versie van : 19-02-14


Meer Foto's van de Haagse Grachten [1]
Meer Foto's van de Haagse Grachten [2]
Meer Foto's van de Haagse Grachten [3]
"Op de Haagse Gracht" 

 

Het gedeelte van de Singelgracht dat tussen de Toussaintkade en Prinsessewal doorstroomt (van Piet Heinplein naar de overkluizing Veenkade/Noordwal) heet, sinds 1619, de West Singel(s)gracht. Het bijzondere is dat er twee Singelgrachten zijn met die naam. Ook het gedeelte van de Singelgracht tussen Vaillantbrug en het Verversingskanaal heet West Singel(s)gracht.

Het is een prachtig mooi gedeelte van de Haagse Singel. Aan de Toussainkade staan enkele oude huizen. De eerste woningen stonden hier al omstreeks 1725. Dat waren luxe tuinhuizen, met grote tuinen er achter en er om heen.

De Toussaintkade ligt tegenover de Prinsessewal en grenst aan de Veenkade. Tot 1898 heette de Toussaintkade "Veenlaan" en de Veenkade "Noord West Buitensingel". Echte kades waren er toen ook niet, er was sprake van een aarde(n) walkant. Kort voordat de naamsverandering werd doorgevoerd, werd deze wal van aarde vervangen door een gemetsele kade (1895). De kade werd genoemd naar de schrijfster A. Bosboom-Toussaint (1812-1886), die samen met haar man (de schilder Johannes Bosboom) op nummer 11a heeft gewoond. De panden die nu aan deze kade staan zijn er tussen 1822 en 1880 neergezet. Men vindt hier veel voorbeelden van neo-classicisme, er staan echter ook panden in eclecticistische stijl. De film 06/05 over de moord op Pim Fortuin is voor een gedeelte rond deze Haagse Gracht gefilmd.

Aan de overkant van het water ligt de Prinsessewal, daar staan geen huizen, maar een muur van de Prinsessetuin (ook Paleistuin genoemd). Deze tuin is meer dan 400 jaar geleden aangelegd achter Paleis Noordeinde (ze bestond al toen de Singelgracht nog niet gegraven was). Het is een geliefd stuk 'groen' in de binnenstad.

In het water van de West Singelgracht ligt één terrasboot, deze hoort bij een Italiaanse Brasserie Restaurant. Enkele panden verder bevinden zich een klein theater (met theater restaurant), een Japans restaurant en een Jazz café.

Verder staan er vooral woonhuizen langs het water. De sfeer rond de Wes Singelgracht is, als we het vele verkeer op de Prinsessewal wegdenken, in feite nog steeds 19e eeuws. De Toussaintkade is zeker één van de mooiste kades van de Singelgracht.

Het zou goed zijn als de gemeente bankjes neerzet langs het water aan de Prinsessewal zijde. Er wordt veel over die kade gewandeld door bewoners en toeristen. Een goede mogelijkheid om zittend te genieten van de gracht en de mooie panden van de Toussaintkade is er echter nog niet.

Ondanks de geparkeerde auto's zou (ook) hier een kade met "Vijverberg" allure kunnen ontstaan. Daarvoor hoeft niet eens veel te gebeuren :enkele bankjes en prullebakken !
Klassieke lantaarns heeft men er in 2003 al neergezet.

De parkeerplaatsen, noch de bomen hoeven daarvoor te wijken, de kade is breed genoeg.

Enkele van de oude bomen worden op dit moment (toch) omgezaagd. Ze zijn ten prooi gevallen aan de iepenziekte en niet meer te redden. Uiteindelijk zullen de omgezaagde bomen worden vervangen door gezonde exemplaren. Het grote probleem is dat anno 2005 niet alleen iepen ziek zijn, maar ook de Kastanjes één voor één lijken te gaan sterven. Een kleine ramp ! Er zullen over een paar jaar hele andere bomen langs de grachten staan.


Vanaf de Noordzijde, Piet Heinplein, is het zicht -over het water- op de toren van de Grote Kerk heel bijzonder. Vreemd genoeg is er vanaf dit punt nooit een (bekend) schilderij gemaakt. Ook op de antiekmarkt(en) van Den Haag zijn geen plaatjes te vinden van dit gezicht op de oude stad.

In 2004 vond ik wel een unieke tekening uit de 18e eeuw (circa 1750) van de hoek Prinsestraat, Noordwal gezien vanaf de Prinsessewal.

dhf217x.jpg (99674 bytes)

Oude Grachten van Den Haag
17e en 18e eeuwse Grachten van Den haag
De Singelgracht

Gedempte Grachten te Den Haag

Het Zweedse Huis aan het Zieke

Het Spui

Haagse Grachten