Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Het [Oude] centrum

Prinsestraat
"Jonge Princestraat" (genoemd Willem II, zoon van Frederik Hendrik)
(Hofkwartier)

Wie door de Prinsestraat naar het centrum wandelt (rijdt) merkt direct dat het oudste deel van de stad op een hoge duintop ligt.

Wie vanaf de Grote Kerk via de Prinsestraat naar Singelgracht gaat, daalt af naar (de) lagere gebieden. Daar lagen vroeger de veengronden.

 

De Prinsestraat is een oude straat, maar de straat is tegenwoordig wel veel langer dan vroeger. Tot 1885 lag de straat tussen de Noordwal en de Molenstraat. Tussen Molenstraat en Nobelstraat lag lag tot 1885 het oude Hof van Dam. De bewoners van dat hofje zijn aan het eind van de 19e eeuw verhuisd naar de Lange Beestenmarkt en het oude Hofje is gesloopt. Er is helemaal niets meer van terug te vinden.

De Prinsestraat is genoemd naar Prins Willem II, de zoon van Frederik Hendrik en is kort na 1610 aangelegd. Willem II is na de dood van zijn vader kort Stadhouder geweest, maar nadat hij Amsterdam had willen veroveren met een leger (dat verdwaalde in de mist) overleed hij op jonge leeftijd [zie geschiedenis].

De meeste huizen die langs de Prinsestraat staat zijn vrijwel allemaal aan het eind van de 19e eeuw gebouwd. Er heeft aan het begin van de 20e eeuw een tram door deze straat gereden.

Het is een gezellige straat met veel kunstgalleriën, café's en restaurantjes. Het uitzicht op de toren van de Grote Kerk is spectaculair. Wanneer men dan de andere kant op kijkt kan men -vanaf het midden van de Prinsestraat- in de verte de toren van het Vredespaleis zien (staan). Een wandeling naar dat bijzondere gebouw duurt vanaf de Prinsestraat ongeveer 15 minuten.

Prinsestraat uitlopen, langs de Paleistuin (Prinsessewal), door de Anna Pauwlona straat, het oudste gedeelte van de Laan van Meerdervoort oversteken en u bent er. Als u op de terugweg via de Javastraat en de Zeestraat terug wandelt (in de richting van Noordeinde) dan komt u ook nog langs Panorama Mesdag en Paleis Noordeinde.

 

Voor wat betreft de Prinsestraat. U ziet er vele bijzondere gevels.

Die van de voormalige Brandweerkazerne en de (voormalige) Gemeente Apotheek zijn nog grotendeels in tact. De Brandweerkazene is vervangen door een soort discussie-theater (Debatterij) en de Apotheek is tegenwoordig een slijterij met een enorm assortiment aan dranken.

Verdwenen zijn HELAAS het prachtige postkantoor en het rijtje huizen dat daar tegenover stond. Het postkantoor is vervangen door een nieuw exemplaar en op de plaats van het rijtje huizen is een parkeergarage verrezen. Die parkeergarage is ondertussen ook al weer afgebroken en in 2004 vervangen door appartementen, een restaurant, winkels en een nieuwe Stadspoort.

Geloof het of niet, de winkels en het restaurant (Maudi) staan al weer leeg. Niet vanwege een gebrek aan belangstelling, maar mis-management. Ik vermoed dat er zich snel weer nieuwe bedrijven zullen vestigen.

De Prinsestraat is samen met bijvoorbeeld het Westeinde één van de minder bekende straten van het oude centrum, toch zijn dat soort straten een bezoek zeker waard. Zijstraten van de Prinsestraat (zoals de Papestraat, de Korte Molen- & de Molenstraat, de Oude Molstraat en de Juffrouw Idastraat) zijn eveneens de moeite van het bekijken waard. Deze straten zijn veel ouder dan de Prinsestraat, ze lagen er al in de middeleeuwen. Men vindt er nog huizen uit de 15e en 16e eeuw. 

Aan het eind van de Prinsestraat komt men bij de oude Singelgracht uit (Prinsessewal). Hier bevindt zich de in de 16e eeuw aangelegde Paleistuin.
Het is tegenwoordig een stadspark, dat tussen zonsopkomst en zonsondergang geopend is voor het publiek. Het park is in 2003 / 2004 opgeknapt.