Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Het (Mooie) Centrum

Parkstraat
(Voorheen : Nachtegaalspad)
 

 

 

Toen het Willemspark halverwege de 19e eeuw (1855) aan Den Haag verkocht werd door Koning Willem III (voor 45.000 gulden) moest er een nieuwe weg worden aangelegd. In het Park zelf mochten alleen villa's worden gebouwd voor de rijken en dat is ook gebeurd.

Er was al een landweggetje dat  vanaf de Kloosterkerk naar de Singelgracht toeliep. Langs dit pad, dat Nachtegaalspad werd genoemd, lagen twee smalle (bevaarbare) grachtjes. In de 16e eeuw heeft men er  aan gedacht om deze twee grachtjes door te trekken naar het Lange Voorhout. Dat is nooit gebeurd.

Het Nachtegaalspad werd omstreeks 1860 verbreed en zo ontstond de Parkstraat.

Om de aanleg van deze nieuwe straat te bekostigen liet Den Haag rijen Herenhuizen bouwen in Eclectistische stijl. Allereerst aan de kant van het Lange Voorhout. De tuin van Paleis Kneuterdijk lag nog enige tijd aan de andere kant van de straat.

pstr002z.jpg (54020 bytes)

 

Er kwam ook een zeer indrukwekkende kerk te staan, de Jacobus de Meerdere (Parkstraatkerk), ontworpen door de beroemde P.J.H. Cuypers (bekend van het Amsterdamse Centraal Station en het Rijksmuseum in diezelfde stad). Het is geen kleine kerk, maar hij is wel smal en neemt derhalve aan de straatkant niet veel ruimte in. De huizen leverden meer geld op en hadden dus meer ruimte nodig. De kerktoren van 110 meter hoog was heel lang het hoogste punt van de stad.

In 1982 verrees op diverse plaatsen nieuwbouw langs de Parkstraat. Bijzondere panden moesten wijken voor kantoorcomplexen. Enkele daarvan worden nu gebruikt door de Raad van State.

Van het slopen heeft men wel wat geleerd en nu de Raad van State (2005/2008) wederom gaat uitbreiden is besloten om voorgevels van meer dan 100 jaar oude panden te laten staan en achter die gevels nieuwbouw neer te zetten. Het gaat om de panden die gebouwd zijn na 1863. Van alle  gebouwen blijft één  kamer aan de straatzijde in de oude staat. Het bijzondere is dat zelfs oude plafonds (tijdelijk verwijderd) weer terug zullen keren.

In februari 2008 was de herinrichting van de Parkstraat gereed. Bredere stoepen en meer groen geven deze straat een nog mooier aanzien.