Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Het Oude centrum
De Papestraat
Hofkwartier

Tussen Hoogstraat en Oude Molstraat

 

De Papestraat is een hele leuke straat. Er zijn (helaas) maar weinig straten in Den Haag waar men zo zuinig is geweest op de 19e eeuwse winkelpuien. In de Hoogstraat is men -bijvoorbeeld- de laatste jaren een stuk minder verstandig met het historisch erfgoed omgegaan, wat je ook meteen merkt in de sfeer en in de Schoolstraat is men de schade om die reden ook weer aan het herstellen. In de Papestraat hoeft weinig hersteld te worden, daar kan men nog genieten van bijzondere architectuur en vele winkeltjes. Het is er nog heel bijzonder!

Men vindt er een leuke bloemen- en plantenzaak, een kleermaker/stomerij, een winkel met antiek speelgoed, diverse restaurantjes en ... in de Papestraat bevindt zich de smalste snackbar van Den Haag, met heerlijke Vlaamse Friet.

Wie een bezoek brengt aan Den Haag mag de Papestraat (en omgeving) eigenlijk niet overslaan. Overdag.. maar ook 's avonds. Café de Paap is een begrip in de stad. Het is een van de leuke horeca gelegenheden in deze straat.

De naam Papestraat is al heel oud. Al in de 14e eeuw (circa 1370) wordt de naam vermeld in geschriften over Den Haag. Het is mogelijk dat de straat de naam te danken heeft aan Rooms Katholieke geestelijken (papen), maar het kan ook zijn dat de straat naar iemand is genoemd die er woonde (de heer Pape in dit geval), zoals ook het geval is met (oa) de Haagse Spekstraat, Casuaristraat, Doubletstraat en Boekhorststraat.

 

05juni0455x.jpg (211774 bytes)

 

eXTReMe Tracker