Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Het (Koninklijke) Centrum
van Den Haag

Paleis Noordeinde
Het oude Hof

Bouwjaar Oude Hof : 1533
Architect(en) : Willem Gundt
Belangrijke renovaties : 1640 / 1814-1817 / 1961
Stijl : Oorspronkelijke stijl :Renaissance

Renovatie van 1640 : Classicisme
Architect(en) : Jacob van Campen en Pieter Post
RijksmonumentHet paleis aan het Noordeinde is een van de vele Paleizen die Den Haag rijk is (in de 19e eeuw telde Den Haag maar liefst 12 koninklijke woningen). Dit paleis wordt ook wel "Het Oude Hof" genoemd. Het is in 1533 gebouwd, maar daarna nog vele malen verbouwd. Het huidige Classicistische karakter is ontstaan in 1640, door toedoen van de beroemde architecten Jacob van Campen en Pieter Post. Het vertoont duidelijke overeenkomsten met het oude Franse Koninklijke Paleis te Parijs.

In de 19e eeuw werden Gotische elementen toegevoegd aan Paleis Noordeinde, die zijn in 1961 echter weer verwijderd. Sindsdien heeft het Paleis weer haar 17e eeuwse uiterlijk.

Vrij snel na de dood van Willem van Oranje (1584) is zijn weduwe in dit Haagse Paleis gaan wonen.

De Stadhouders van Oranje woonden echter allen in het Stadhouderlijk paleis (Binnenhof).

Na de Franse overheersing werd Nederland een Koninkrijk. Tussen 1813 en 1940 is Paleis Noordeinde onafgebroken de woning van regerende Oranje vorsten geweest.

Daarvoor (vanaf 1584) woonden er ook al vele leden van de Oranje familie.
De jonge Mozart heeft er 1766 een muziekstuk uitgevoerd. Hij was in Den Haag (twee maal) op uitnodiging van Prinses Caroline van Nassau-Weilburg, een zus van Stadhouder Willem V.

Paleis Noordeinde is in 1948 van de vorige  eeuw ernstig beschadigd door een brand. Vervolgens is het  gerestaureerd en thans is het het "Werkpaleis" van de Koningin. Hier ontvangt zij staatshoofden en regeringsleiders. Onder andere (1998) president Clinton van de Verenigde Staten.

Kroonprins Willem Alexander woonde tot 2003 in een pand naast het Paleis Noordeinde. Koningin Beatrix zelf woont in een ander Haags Paleis (Huis Ten Bosch)

Achter het Koninklijk paleis ligt de Paleistuin, welke tevens grenst aan de Koninklijke Stallen. Deze tuin is dagelijks (tussen zonsopkomst en zonsondergang) vrij toegankelijk voor het publiek. (de middelste foto rechts is door mij genomen vanuit deze tuin in November 1999).

Indien er een nieuwe ambassadeur in Nederland wordt benoemd, dan wordt deze op een woensdagochtend met een Koets naar Paleis Noordeinde gebracht.