Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Het (Oude) Centrum
Page(s)huis
Lange Voorhout
Architect(en) : Onbekend
Bouwjaar : Circa 1618
Stijl : Renaissance

Rijksmonument

Het lijkt wellicht alsof de tijd heeft stil gestaan op het prachtige Lange Voorhout, maar toch is er in de loop der eeuwen wel wat veranderd.

De straat zelf is al heel oud. Omstreeks 1340 was het een Kloostertuin (200 jaar, tot circa 1540) en stonden er naast het Klooster alleen wat kleine huisjes. Deze gebouwen stonden in feite in een uitloper van het Haagse Bos. Vandaar ook de naam van deze statige laan.

Tussen 1618 en 1625 werd het huis gebouwd dat we nu kennen als "Pagehuis" (ook "Pageshuis" genoemd). Het staat vlak naast de Kloosterkerk.

Het was smaller dan het huis nu is. De oorspronkelijke breedte is nog te zien aan de trapgevel en de gevelstenen ('gezichten' van Mars en Bellona). De uitbouw  (één venster breed) is er aan het eind van de 17e eeuw tegenaan gebouwd.

Het in Renaissance stijl gebouwde huis is anno 2001 een heel bijzonder pand, omdat het nog een trapgevel heeft. In 1625 hadden vrijwel alle panden aan het Lange Voorhout (en elders in Den Haag) echter trapgevels. Het huis zal toen niet echt zijn opgevallen.

De panden aan het  Lange Voorhout waren echter in particuliere handen en toen de trapgevel 'uit' raakte werden de gevels van de oude panden aangepast aan de nieuwe tijd, men brak het bovenste gedeelte van de gevels eenvoudig af.  Zo onstond in de 18e (en 19e) eeuw het straatbeeld dat we nu nog zien aan het Voorhout.

Het kleine huisje bij de Kloosterkerk was echter geen particulier bezit. Het was eigendom van de staat. De bewoner was lange tijd de Kanongieter geweest, maar ook na zijn vertrek bleef de staat eigenaar en de staat deed niet mee met de mode. Het huis bleef zoals het was.

Er zijn in Den Haag nog maar een paar 17e eeuwse huizen met trapgevels over. Zo staat er nog een heel mooi trapgevelpandje in de Nieuwe Molstraat. Het is omstreeks 1660 gebouwd. Ook in de Herderinnestraat zijn nog twee trapgevels te vinden, die allebei omstreeks 1648 gebouwd zijn.

Een soort trapgevel is te zien bij Lange Voorhout nr. 10 (de Ambassade van Engeland). Dat pand zelf is 17e eeuws, maar het is mij niet bekend of die trapgevel origineel is.

Het Pagehuis werd na het vertrek van de Hoofdkanongieter een opleidingsinternaat voor Pages (jonge edelmannen die aan het hof van de Oranjes werkten) en daarom ging men het pand Pagehuis noemen.

Het bleef meer dan 150 jaar een internaat, maar werd in de 19e eeuw onderdeel van Koninklijke stallen.

Toen de paarden verhuisden naar de  Koninklijke stallen kwam het in handen van het Rode Kruis.

Het is het hoofdkantoor van het Rode Kruis gebleven tot het begin van de 20e eeuw. Daarna werd het een kantoorpandje. Het is nog steeds een kantoor. De huidige eigenaren hebben het recentelijk geheel laten restaureren en zoveel mogelijk in de oude staat teruggebracht (ook het interieur). Alleen de omlijsting van de deur is niet origineel meer, het is 19e eeuwse nieuwbouw. Een copy van een poort die elders in de stad gestaan heeft.

Sinds 2001 staat er ook een copy van het Pagehuis in Den Haag. In het nieuwe Winkelcentrum Haagse Bluf heeft men het Pagehuis nagebouwd (zoals het was in 1625, dus zonder de uitbouw).  In het nieuwe winkelcentrum staan nog meer copieën van (bestaande en afgebroken) Haagse gebouwen. Er is echter ook een Italiaans (Toscaans) torentje, een hoekhuis uit Delft en een (echt heel oude) Franse Fontein.

Haagsche Bluf Lange Voorhout

Oude Haagse gevels
Renaissance
Lange Voorhout