Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

e-mail

 

Pagina's over Den Haag

English Deutsch

Paarden
In Den Haag

Index Nieuw op deze site Rondleidingen Oude Stad Uitgaan in Den Haag Links
Korte Voorhout Den Haag Vijverdam
Zie ook de hoofdstukken :

Buitenhof

Hooigracht

Buitenhof / Koning Willem II

Duinen

Rijschool

Grote Marktstraat

Willemspark

Binnenstad

 

 

 

 

Eeuwen lang (tot de jaren '40 van de 20e eeuw) bevonden zich bij het Lange Voorhout enkele hoefsmeden. Er werd ook regelmatig een paardenmarkt gehouden.

Namen van straten en enkele grachten in de nabijheid van het Lange Voorhout herinneren nog aan die tijd (Hooigracht, Hooikade & Smidswater).

Aan het Smidswater, de Jan Evertsstraat en de Hoge Nieuwstraat zijn enkele voormalige koetshuizen / stallen nog aanwezig. Tegenwoordig zijn het musea, art-Galleries (verkoop) en garages.

In het oude centrum van Den Haag zijn -zeker sinds de zomer van 2005- steeds vaker paarden (en koetsen) te zien.  De Haagse Paardendagen zijn in 2002 voor het laatste gehouden (helaas). Daarvoor in de plaats kwamen de Koetsjesdagen, die tot 2008 op het Lange Voorhout werden gehouden.

Gedurende de zomer rijden er koetsen voor bewoners en bezoekers  door de binnenstad. Meer informatie daarover kunt u krijgen bij het VVV kantoor.

06jun1305x.jpg (317184 bytes)

De 's Gravenhaagse Stadsrijschool (Haagse Manege)

Aan de rand van het oude centrum van Den Haag bevindt zich de oudste Burger rijschool van Nederland, de 's Gravenhaagsche Stadsrijschool.

Deze rijschool werd door Koning Lodewijk Napoleon gesticht in 1806 en was de eerste Niet-militaire rijschool van ons land. De nokhoogte van het pand (14 meter) is ook een unicum in Nederland. De metalen dakconstructie (1884) is van de beroemde Haagse firma Enthoven. Sinds het eind van de 20e eeuw is het complex een beschermd monument. In 2010 is het fraai gerestaureerd.

Het complex bestaat uit de volgende gebouwen.

Het voorgebouw.
Dit gebouw is deels ouder dan de Rijschool. De oudste gedeelte stamt uit de 18e eeuw.

Stalgebouw : De Zuidvleugel
Deze vleugel is begin 19e eeuw gebouwd. Omstreeks 1986 zijn er inpandig wijzigingen aangebracht voor de stalling der paarden.

Stalgebouw : De Westvleugel.
Deze vleugel is omstreeks 1830 gebouwd. Op de eerste etage is de hooizolder.

De Rijzaal
De rijzaal stamt uit het begin van de 19e eeuw. In 1884 is de rijzaal gemoderniseerd. Daarbij heeft de beroemde Haagse Metaalpletterij "L.I. Enthoven & co." een ijzeren Polonceauspanten kapconstructie geleverd. Deze is nog aanwezig. In 1904 kwam de publiekstribune gereed. Hier kan nog steeds gezeten worden.

Quarantainestal
Dit gebouw uit het midden van de 19e eeuw, bevat 4 stallen voor zieke paarden.

Koetshuis
Het gebouw stamt uit 1904 en is ontworpen door de beroemde architect Liefland, die ook het (niet meer bestaande) Circus Theater in Scheveningen en het Pakhuis van Hoogeveen, het Fort en de van Ostade woningen ontwierp.

De naam van de nabijgelegen straten (Kazernestraat en Kleine Kazernestraat) geven al aan dat er een kazerne in de buurt was (de Oranje Kazerne die in 1918 verwoest is door brand). Een beroemd militair was Luitenant-Generaal Pahud de Mortanges, die Nederland vertegenwoordigde bij vier Olympische Spelen. Hij was leerling (springruiter) bij de  's Gravenhaagse Stadsrijschool (200 jaar oud in 2006) en veroverde tijdens de vier Spelen 4x goud en 1x zilver.

 

Korte Voorhout