Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links
Molenstraat

Het (Oude) Centrum

Oude Molstraat
(van Molenstraat naar Grote Halstraat)
Molenstraat
(van Noordeinde naar Prinsestraat)

Hofkwartier

Oude Molstraat

De oude Molstraat, de Molenstraat en de Juffrouw Idastraat behoren tot de oudste straatjes van Den Haag. Ooit waren het gewoon zandpaden in de duinen. De slingerende vorm van deze duinpaden is bewaard gebleven, omdat de huizen die langs het kronkelige pad werden gebouwd haar vorm volgden.

De Molenstraat was in de 13e en 14e eeuw de noordgrens van Den Haag. Wie de nog steeds bestaande poort door wandelde kwam in het duin-, weide- en veengebied terecht dat tussen Den Haag en de zee lag.

Den Haag mocht tot de 16e eeuw geen stadsmuren bouwen. De poort in de bestaande bebouwing leverde kon 's avonds wel worden gesloten en diende als een soort stadspoort.

Dit is de 'Koningspoort' die in de 20e eeuw fraai gerestaureerd is. Bijzonder is dat hij (gebouw) niet te zien is op oude kaarten, maar volgens de gemeente al in de 14e eeuw in aanzet gebouwd was. Vroeg militair cencuurisme ?

Koningspoort


In de 16e eeuw werden er al huizen achter de Koningspoort gebouwd. Een nieuw straatje ontstond dat in de 16e en 17e eeuw doorliep tot aan de gracht die helemaal om de Paleistuin heen lag. Sterker nog, wie daar toestemming voor had kon via een bruggetje de tuin in wandelen.

In de 17e eeuw werd een gedeelte van die oude straat opgeslokt door de tuin van het Oude Hof, nu Paleis Noordeinde.

De Molenstraat eindigde aan de Westkant bij het Hofje Floris van Dam. Dat Hofje verhuisde aan het eind van de 19e eeuw naar de Lange Beestenmarkt en vervolgens werd omstreeks 1885 de Prinsestraat aangelegd.

De Molenstraat dankt haar naam aan de Nortmolen, die eeuwen geleden aan de rand van oud Den Haag stond (waar nu de Waalse kerk is, aan het Noordeinde). De Oude Molstraat dankt haar naam aan een herberg.

Een gevelsteen met drie Mollen is te zien in de Molenstraat (!)

In de Oude Molstraat en de Molenstraat vindt men ook de Schuilkerken van de Katholieken die tot aan de Opstand tegen Spanje gebruik gemaakt hadden van de Grote (of St. Jacobs Kerk. In de 17e en 18e eeuw hadden zij geen recht meer op een eigen kerk. De Grote Kerk werd na 1580 door de Protestanten gebruikt.

In de Oude Molstraat en de Molenstraat vindt u enkele zeer gezellige uitgaansgelegenheden, twee Hotels, en leuke winkeltjes. De straten zijn een groot deel van de middag en avond autoluw.

Wie een bezoek brengt aan Den Haag zou de Molenstraat en de Oude Molstraat zeker eens moeten bezoeken.

Wat maar heel weinig mensen weten is dat er een vergeten straat ligt tussen het Noordeinde en de Oude Molstraat. Deze straat kunt u niet in wandelen en toch is hij al te zien op kaarten uit de 16e eeuw. De straat heeft vele namen gehad

-Sacramentsgasthuisstraatje
-Gasthuispoort
-Gasthuissteeg

en ligt tussen Oude Molstraat 29 en Noordeinde 10F !

Er zijn meer verborgen zaken in deze buurt. Zoals de verscholen kerken. 

Op woensdag is de (oud) Katholieke Schuilkerk (Molenstraat) te bezichtigen. Deze kerk -ontworpen door Daniel Marot- is absoluut bezonder. Op zondagen worden er nog steeds diensten gehouden.

Er is in Den Haag ook een 'Nieuwe Molstraat'. Die straat ligt bij de Wagenstraat en is in het begin van de 17e eeuw aangelegd en bebouwd. Een klein deel van de Nieuwe Molstraat is nog heel bijzonder. Zo staat er bijvoorbeeld nog een trapgevelwoning en het 18e eeuwse pand 'de Mollenberch'.

Oude Molstraat Molenstraat
Molenstraat