Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Het (Mooie) Centrum
Van Ostade Woningen
(Hof 65)

Architect(en) : W.B. van Liefland
Bouwjaar : 1885
Stijl : Neo-Renaissance

Rijksmonument

 

 

Wellicht Den Haag's best bewaarde Geheim, dat zijn de Van Ostade Woningen. Er is eigenlijk sprake van een stadje (dorp) in de grote stad, maar dat geldt voor alle Hofjes.

De Van Ostade woningen zijn in 1885 (in Neo-Renaissance stijl) vlak buiten de 17e eeuwse Singelgracht gebouwd.

In de tweede wereldoorlog beval de Duitse bezetter de afbraak van een torentje, omdat deze gebruikt kon worden als "uitkijk- en seinpost". 40 jaar later wilde men het gehele hofje slopen, net als vrijwel alle woningen er omheen.

De toenmalige bewoners van de Van Ostade Woningen hebben zich fel tegen de sloopplannen verzet. Met succes. In 1985 werd het hele complex een beschermd monument en enkele jaren later volgde een grote renovatie, waarbij ook het in de oorlogsjaren gesneuvelde torentje werd herbouwd.

In het midden van het complex bevonden zich voorheen winkels, deze zijn na de renovatie niet meer teruggekeerd. De voormalige winkelpanden zijn nu ook woningen geworden.

De architect is ook bekend van het pakhuis van de firma Hoogeveen (Veenkade) en de hofjes woningen van het (zgn.) Fort.


Als er (waarom niet ?) weer in deze stijl gebouwd zou (gaan) worden in de Schilderswijk, dan zou zo'n wijk toeristisch ook veel interessanter worden. Dat is dan ook weer goed voor de middenstand. Bovendien ziet het er ook voor de bewoners gewoon wat beter uit.  Als huizen er goed uit zien (ook van buiten) dan is men er wellicht wat zuiniger op.