Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links
 

Het (Mooie) Centrum
Het Oranjeplein

Het Oranjeplein is omstreeks 1865 aangelegd. Op dat moment bouwde men aan alle kanten van Den Haag buiten de singelgracht.

Alle gebouwen rond het Oranjeplein en de straten daar omheen moesten volgens de plannen gebouwd gaan worden in de Eclecticistische stijl. Daardoor zou een wijk ontstaan die moest gaan lijken op de omgeving van de Javastraat, waar op dat moment ook gebouwd werd.

Met de opkomst van de industrieŽn aan deze (zuid) kant van Den Haag werd het Oranjeplein (en haar omgeving) echter nooit geliefd bij de welvarende bewoners van de stad. Al snel lag het plein, met aan twee zijden indrukwekkende huizen, midden in een arbeiderswijk. Alleen de 19e eeuwse huizen aan de oost en de zuidzijde van het Oranje plein staan er nu nog.  Het zijn bijzonder fraaie monumenten die begin 21e zijn (of nog worden) gerestaureerd.

Een beroemde bewoner van het Oranjeplein was de heer Van Stolk. Hij kwam uit de omgeving van Rotterdam en "vluchtte" naar Den Haag vanwege de opkomende industriŽn. Eenmaal woonachtig aan het Oranjeplein kreeg hij te maken met de Haagse industrie, zoals Enthoven en de Prins van Oranje en andere fabrieken.

Van Stolk kocht vervolgens grond in de duinen en stichtte het later naar hem genoemde Van Stolkpark. Hij liet schriftelijk vastleggen dat er daar nooit fabrieken mochten worden gebouwd en dat is ook niet gebeurd.

De Schilderwijk kreeg gedurende de 20e eeuw een slechte naam en het plein verloederde. De laatste jaren is er veel werk verricht. Het plein zelf is begin 2002  opgeknapt, net als het nabijgelegen Huygenspark en de Stationsstraat, en ligt er sindsdien (ook 3 jaar later nog) prima bij.