Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Haagse Grachten :
Oost Singelsgracht
(Oranje Buitensingel)
Versie van : 17-04-11

Meer Foto's van de Haagse Grachten [1]
Meer Foto's van de Haagse Grachten [2]
Meer Foto's van de Haagse Grachten [3]
"Op de Haagse Gracht" 

 

De Oost Singelsgracht ligt in een 'vergeten' hoek van het oude centrum. Hij is omstreeks 1610 gegraven. Dit deel van de gracht werd tot 1960 druk bevaren door schepen die naar de Haringkade gingen (en terug). Na de rampzalige aanleg van de Dr. Kuyperdam en het Prins Bernard Viaduct werd het stil op dit deel van de gracht.

In 2004 is een deel van het viaduct weer afgebroken zodat lage schepen weer gebruik kunnen maken van dit water en dat gebeurt ook.

Bij de hoek Oost Singelsgracht / Zuid Oost Singelgracht staan nog veel 19e eeuwse woonhuizen. Hoewel veel mensen de Hooigracht of het Smidswater noemen als mooiste grachten van de stad mag dit deel van de Singelsgracht er toch zeker ook zijn!

De kades heten hier Boomsluiterskade en Zwarte Weg. De Boomsluiterskade loopt door (de hoek om) langs de Zuid Oost Singelgracht in de richting van het Spui.

De Oost Singelsgracht wordt sinds het midden van de 20e eeuw ook wel Oranje Buitensingel genoemd en loopt in feite door tot de Herenbrug (Prinsessegracht). Sinds de aanleg van het Prins Bernard Viaduct is de gracht echter  in tweeŽn te zijn geklieft. 

Tussen Viaduct en Herenbrug staat uitsluitend nieuwbouw langs de kades, zoals het ministerie van VROM, de Resident en de Hoftoren.

Op deze pagina foto's van het gedeelte met de oude panden en de schitterende Gietijzeren brug (Enthoven, 1861).

Verdwenen gebouwen langs de Oost Singelgracht

Oude Grachten van Den Haag
17e en 18e eeuwse Grachten van Den haag
De Singelgracht

Gedempte Grachten te Den Haag

Haagse Grachten