Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Het (oude) Centrum
Noyelles huis


Architect(en) : Niet bekend
Bouwjaar : 17e eeuw
Stijl : Classicisme

Rijksmonument

Circa 1900
Circa 1900

 

Net zoals het Mauritshuis genoemd is naar Johan Maurits van Nassau Siegen (die dat stadspaleis in 1637/'38 liet bouwen), is het Noyelles huis genoemd naar een Graaf die er tussen 1685 en 1708 woonde. Helaas is de echte naam van het gebouw echter in onbruik geraakt. Men spreekt nu van "Vijverhof".

Het bijzondere is dat het pand heel veel mensen pas is opgevallen na de herinrichting van het Buitenhof. Het staat er al meer dan 3 eeuwen, maar rommelig straatmeubilair en geparkeerde auto's maakten deze kant van het Buitenhof redelijk onzichtbaar. Tegenwoordig zie ik regelmatig mensen stil staan voor het gebouw, om er even naar te blijven kijken. Het is dan ook een schitterend pand.

Jacques-Louis, Graaf de Noyelles (en Falais) woonde van 1685 tot 1705 in dit pand, samen met zijn echtgenote Sophie Charlotte de Aumale. Van een zoon,  Ringoir de Noyelles, is bekend dat hij eveneens een hoge officier werd in het Nederlandse leger.

Na 1696 was het Noyelleshuis echter niet meer permanent bewoond aangezien Noyelles Gouveneur van Bergen op Zoom werd. Bergen op Zoom (ook wel bekend als De Maagd, aangezien het tot 1747 nog geen leger lukte de stad te veroveren) was een machtige vestingsstad.

De Noyelles is geboren in Artois, maar kwam in 1674 in Nederlandse Krijgsdienst. Een hoge militair in het leger van de Republiek (Kolonel van de Zeeuwse Infanterie en Luitenant-Generaal in het Staatse leger tot 1704). Na in 1702 een belangrijke overwinning op de legers van Lodewijk XIV te hebben behaald werd Noyelles bevorderd tot Generaal.

Hoewel er geen geboorte jaar bekend is, weten we dat De Noyelles in 1708 in Spanje is gesneuveld.

Voor wat betreft het huis : Het is een prachtig mooi gebouw, dat echter al heel lang niet meer wordt bewoond. Regeringsinstanties maken nu gebruik van dit pand.

Noyelles huis is van binnen nog grotendeels in originele staat, maar wordt zo mogelijk nog fraaier. In de periode 2005 / 2007 wordt Noyelles huis gerestaureerd.

Ook het Buitenhof is in 2006/2007 opnieuw bestraat en autoluw gemaakt.

Het gebouw is niet toegankelijk voor publiek. Op deze pagina derhalve een paar fraaie foto's om u te laten genieten van dit Haagse Pareltje.

 

 

 

Gevangenpoort

Mauritshuis

St. Sebastiaans Doelen

Classicisme in Den Haag

eXTReMe Tracker