Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Haagse Grachten :
Noord West Singelsgracht
Noordwal en Veenkade
Voorheen Noord West Binnensingel en Noord West Buitensingel
Versie van : 27-02-16

Meer Foto's van de Haagse Grachten [1]
Meer Foto's van de Haagse Grachten [2]
Meer Foto's van de Haagse Grachten [3]
"Op de Haagse Gracht"

Circa 1900

Circa 1910

Het land achter de huidige veenkade was tot 1850 een schaars bebouwd veengebied. Er stond een oude houtzagerij ("De Nijverheid") en een bijzondere molen "De Prins van Oranje"

Dit was een leeg gebied waar eeuwenlang boerderijen hadden gestaan en waar veel smalle slootjes het land in stukken deelden.

Op de Noordwal (Noord West Binnensingel) stonden eenvoudige huizen en ook daar vond men (de zeer hoge) Haanmolen.

Langs de Veenkade (Noord West Buitensingel) werden eind 19e eeuw mooie huizen gebouwd. Veel daarvan bestaan nu nog. De kleine huisjes van de Noordwal zijn vrijwel allemaal vervangen door nieuwbouw. Alleen bij de oude draaibrug staan nog een paar oude gebouwen.

De Haanmolen is al meer dan 100 jaar verdwenen. Hij werd in 1910 gesloopt.

Tussen 1904 en 1932 was de Groot Handelsmarkt (groenten, aardappelen, brandstoffen, en hooi en stro) gevestigd aan de Noord West Singelsgracht.

Vele bruggen verbonden de twee kades met elkaar, zodat men niet te ver om hoefde te lopen. Sommige van die bruggen waren hoog, andere konden worden geopend. Het water van de gracht (veel breder dan bijvoorbeeld het grootste deel van de Zuid Singelsgracht) lag vol met schepen die onder andere via de Loosduinse Vaart uit Loosduinen en het Westland kwamen met hun handelswaar.

Omdat de kades tijdens marktdagen totaal verstopt raakten en ook de gracht te smal werd voor alle schepen werd besloten om de Groot Handelsmarkt wederom te verplaatsen. Er werd een nieuw kanaal gegraven in het verlengde van de Laakhaven naar de Loosduinse Vaart. Tegenover de Soestdijksekade kon de nieuwe Groot Handelsmarkt worden gestart.

De groothandelsmarkt verdween derhalve in 1932 naar het nieuwe Laakkanaal, de Loosduinse vaart ging voor een groot deel 'dicht' (demping in 1934) en het werd een stuk stiller op de Haagse grachten.

Circa 1910
Z.H.B.
Circa 1910
05mrt0349x.jpg (63403 bytes)
Winter 2005

Aan de Noordwal stond ook nog een bierbrouwerij (De ZHB, Zuid Hollandse Bierbrouwerij). Deze bepaalde na afbraak van de molens lange tijd het gezicht van deze gracht. Hier kwamen nog tot na de oorlog schepen naar toe. Daarnaast was er nog een ander bedrijf dat goederen over het water liet aanvoeren; Hoogeveen. Dat bedrijf bestaat nog steeds.

Het pakhuis van de firma Hoogeveen is een prachtig voorbeeld van Art Nouveau. Groothandel Hoogeveen & Co. bevindt zich al 110 jaar aan de gracht.

De singel(s)gracht bestaat nog, al verdween hij in 1924 een overkluizing. Deze overkluizing (lange brug) is in de periode 2012/2014 weer afgebroken. De brede gracht is terug. Op de foto hieronder is het gebouw te zien waar nu Café de Bieb is gevestigd. Het was tot de jaren '20 veel groter dan tegenwoordig. Toen de Bilderdijkstraat werd verbreed deed men dat ten koste van dit schitterende Jugendstil pand.

Kort daarna werd ook de singelgracht aan het zicht onttrokken door een grote overkluizing. Deze fout is ondertussen hersteld. De gracht is weer zichtbaar tussen Torenstraat en Prinsestraat.

Sinds eind november 2014 kan er weer gevaren worden.  Het is schitterend geworden. In februari 2015 zijn er weer mooie lantaarnpalen neergezet en in 2016 liggen er drie terrasschepen aan de Veenkade.
Nu het kantoor gebouw aan de Noordwal nog ontdoen van zijn lelijke tegels (vervang het door baksteen) en de gracht is af.

Mogelijke situatie na 2010

Oude Grachten van Den Haag
17e en 18e eeuwse Grachten van Den haag
De Singelgracht

Firma Hoogeveen

Gedempte Grachten te Den Haag

Haagse Grachten