Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links
Zuid Oost Singelgracht, doorgang naar Nieuwe Haven

Haagse Grachten :
Nieuwe Haven (gedempt)
Versie van : 25-02-08

Meer Foto's van bestaande Haagse Grachten [1]
Meer Foto's van bestaande Haagse Grachten [2]
Meer Foto's van bestaande Haagse Grachten [3]
"Op de Haagse Gracht"

Nieuwe Haven


De Nieuwe Haven (Wijd en Zijd)  was een hele mooie gracht, gegraven in 1615. De Nieuwe Haven was lange tijd de aanlegplaats voor aardappelhandelaren. De schepen kwamen uit Holland, Zeeland en Gelderland. Er waren veel herbergen en er stonden schitterende Patriciërswoningen, waarvan er veel de 20e eeuw nog gehaald hebben. Op nummer 298, 300 en 338 waren in 1960 nog schitterende Halsgevels te bewonderen.

Wie vanaf de Zuid Oost Singelgracht de Nieuwe Haven opkwam varen passeerde de Schedeldoekshaven en de Ammunitiehaven en vervolgens de Turfgracht. Die nog breder was dan de Zuid Singelgracht bij de Bierkade. De kade aan de kant van de regeringsgebouwen werd Turfmarkt genoemd, aan de andere kant lag de Houtmarkt, Wie doorvoer kwam in de Wijnhaven terecht. Deze gracht was iets breder dan de Nieuwe Haven zodat schepen er goed konden keren. Schepen konden oorspronkelijk doorvaren tot de Kalvermarkt. Bovendien konden ze via de (smalle) Pauwengracht (Fluwelenburgwal) naar de Herengracht en dan de Prinsessegracht op.

De Nieuwe Haven was te vergelijken met de mooie grachten van de Amsterdamse en Leiden. In de 17e en 18e eeuw woonden er veel schilders aan het water, zoals Jan van de Sande Bakhuijsen. Ook Vincent van Gogh heeft in deze buurt gewoond.

Samen met de Prinsegracht was het één van de zeer fraaie grachten van de stad. Als de gebouwen de 21e eeuw hadden gehaald en het water zou zijn teruggekeerd, dan zouden de huizen vele miljoenen hebben opgebracht. Het zou een sjieke buurt zijn geweest.

Helaas, helaas. Het water verdween in 1904 en in de jaren '60 is 95% van de straat verdwenen.

Er is flink geprotesteerd, want ook de panden met unieke halsgevels en het schitterende huis van Graaf Van der Duyn van Maasdam moesten er aan geloven. Van der Duyn was één van de Drie Heren die nog te zien zijn op het Monument op Plein 1813, de andere twee waren Hogendorp en Van Limburg Stirum. Net als bij de Dierentuin werd er niet naar het volk geluisterd. Helaas.

De oude Ambachtsschool en een voormalig Dierenasiel zijn er gelukkig nog wel.

Nieuwe Haven gezien vanaf de Turfmarkt

Oude Grachten van Den Haag
17e en 18e eeuwse Grachten van Den haag
De Singelgracht

oude Ambachtsschool

Wijnhaven

Gedempte Grachten te Den Haag

Haagse Grachten