Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

Het (Mooie) Centrum

Neo Gotische Gallerij

Architect(en) : Koning Willem II
Bouwjaar : 1839
Stijl : Neo-Gotiek

Schilderij van F. Cottreau (1799-1852)

 

Toen Nederland een monarchie werd in 1814 kreeg Koning Willem I vrij veel macht. Zijn zoon werd in 1840 Koning, nadat zijn vader verbitterd afstand had gedaan van de kroon. Die verbittering had te maken met het verlies van BelgiŽ.

Willem II had in Engeland gezien hoe in Engeland (en met name Oxford, waar de prins studeerde) prachtige Neo-Gotische gebouwen werden neergezet. Dat wilde hij ook in Den Haag.

De nog bestaande gevelwand van de Nassaulaan was een idee van deze koning. Hier stond zijn Manege. Thans zijn er kantoren en ambassades (o.a. Luxemburg) gevestigd.

Aan het Noordeinde liet de Koning een Neo-Gotische Gallerij bouwen.
Hij was zelf de architect en legger van de eerste steen. Voor de poort werd een fraai standbeeld gezet van Willem van Oranje.

De Neo Gotische Gallerij was indrukwekkend, het zag er prachtig uit, maar circa 30 jaar na de dood van Willem II besloot men de gallerij toch maar af te breken. Dit vanwege "instortingsgevaar".


Wat rest is een plein en het standbeeld van Willem van Oranje. Het plein wordt gedomineerd door een oude kastanje boom (1882).

Daar achter ligt de Neo-Gotische Zaal, die gelukkig bewaard is gebleven.

Deze is door de Prins van Oranje (die in 1840 Koning [Willem II] werd) in het jaar 1839 ontworpen. Het gebouw werd gebruikt om schilderijen in op te hangen die in 1830 in Brussel waren achtergebleven (onafhankelijkheid BelgiŽ), maar in 1839 aan de Oranjes werden teruggegeven.

In de Gotische Zaal hangt thans nog een schilderij van Felix Cottreau, waarop Koning Willem II te zien is bij het Ruiterstandbeeld van Willem van Oranje dat toen (1845) werd onthuld.

 

Op de foto rechts een ander beroemd Neo-Gotisch gebouw in Nederland : het voormalige Paleis van Koning Willem II in Tilburg.

De omgeving is niet fraai, daar had die stad veel meer mee kunnen doen.

Het is een leuk gebouw, dat aan de binnenkant (Art Deco) zeer indrukwekkend moet zijn.

Het wordt al vele jaren gebruikt als stadhuis.

 

08dec240x.jpg (129315 bytes)