Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links
Gymnasium Haganum

Bouwstijlen in Den Haag
Architectual styles in The Hague

Neo-Stijlen

 

 

 

De Neo-bouwstijlen begonnen in de 18e eeuw met het Neo-Classicisme.

In Europa begint het Classicisme dan op te komen. In Nederland was het Classicisme echter 100 jaar eerder al populair geweest en gevolgd door de 3 Lodewijk (Louis) stijlen (Lodewijk de 14e, de 15e en de 16e). Na deze stijlen volgde dus hier het Neo-Classicisme.

Het Neo-Classicisme bleef in Europa redelijk lang populair, maar heeft in Den Haag niet zo heel veel gebouwen opgeleverd. 

Andere Neo-stijlen zijn het Neo-Romaans (teruggrijpend op de Romaanse bouwkunst. Van die laat middeleeuwse bouwstijl zijn in Den Haag geen voorbeelden te vinden, wel van het Neo-Romaans) en de Neo-Gotiek, die   populair was tijdens het bewind van Koning Willem II. Het was diens favoriete bouwstijl, nadat hij veel Gotische gebouwen in Engeland had gezien tijdens zijn verblijf (Ballingschap/Studie) daar.

Het is echter vooral de Neo-Renaissance stijl die zeer veel voorkomt in Den Haag. Die stijl, volgend op het Eclecticisme, is (samen met dat Eclecticisme) ontzettend populair geweest in deze stad.

Je vindt die bouwstijl  in alle wijken die tussen 1840 en 1910 werden  gebouwd : de Archipelbuurt, het Zeeheldenkwartier, Duinoord, Het Regentessekwartier, grote delen van het Valkenboskwartier, het Staten-/Geuzenkwartier, Benoordenhout, de uitbreidingsgebieden van Scheveningen, de Haagse Binnenstad en tot slot (maar niet in volgorde van bouwen) het Bezuidenhout. Ook dat was een wijk met veel gebouwen in een Neo-stijl.

De tweede wereldoorlog en de 'nieuwbouwwoede' daarna hebben die laatste wijk echter onherkenbaar veranderd.

Ook de Schilderswijk en de Stationsbuurt stonden vol met gebouwen die mooie  kenmerken van de Neo-Renaissance hadden. Vooral in de Schilderswijk is de laatste jaren helaas ontzettend veel afgebroken. Dat de huizen "op" waren, ok. Maar had tenminste wat gevels laten staan, met daarachter de gewenste nieuwbouw. Ik spreek regelmatig (oud) Hagenezen en een veel gehoorde opmerking is dat men het 19e eeuwse 's Gravenhage van de Hagenaars bewaart, maar het 19e eeuwse Den Haag van Hagenezen grotendeels heeft afgebroken en daar zit een kern van waarheid in. Hèt Neo-Renaissance monument van de Stationsbuurt, Station Holland(s) Spoor is echter blijven staan.


Ik heb in de jaren dat ik nu online ben diverse mensen uit alle delen van de wereld leren kennen en als ze Den Haag bezoeken, dan zijn ze vooral verrukt van de hierboven genoemde nog bestaande "Neo-wijken". Die zijn dan ook uniek in de wereld.

Het bijzondere is dat enkele van die mensen uiteindelijk hebben besloten om in zo'n bijzondere wijk in Den Haag te gaan wonen. Niet goedkoop, maar de  architectuur is / de huizen zijn "menselijk, warm, sfeervol" en daarom heel "speciaal". 

Het zou goed zijn als verdwenen elementen weer terug werden gebracht. Het zou de stad weer een beetje mooier maken.

Omdat het onmogelijk is om alle gebouwen die in de Neo-stijlen zijn neergezet te noemen, heb ik op deze pagina een (zeer) kleine keuze moeten maken

Meer foto's vind u op de negen foto-pagina's over 19e eeuws Den Haag. Er zullen nog veel meer foto's volgen, want ik ben deze zomer veel nieuwe foto's aan het maken..

Hieronder dus slechts Enkele Haagse voorbeelden van Neo-bouwstijlen

Neder Duits Hervormde Kerk
Kerk v/d Doopsgezinde Gemeente

Kerk v/d Doopsgezinde Gemeente,
Paleisstraat
Neo-Romaans

"Jacobus de Meerdere"

Jacobus de Meerdere,
Parkstraat
Neo-Gotiek

Gotische Zaal,
Paleisstraat
(restant van de Neo-Gotische gallerij van Koning Willem II)
Neo-Gotiek

Neder Duits Hervormde Kerk

Neder Duits Hervormde Kerk,
Bleijenburg
Neo-Gotiek

Willemshof,
Nassaukade
Neo-Gotiek

Boekhorststraat,
Neo-Gotiek

Boekhorststraat,
Neo-Gotiek

Van Ostade woningen

Van Ostade Woningen
Neo-Renaissance

Vredespaleis

Vredespaleis
Neo-Renaissance

Haganum

Gymnasium Haganum,
Laan van Meerdervoort
Neo-Renaissance

Station Hollands Spoor

Station Hollands Spoor,
Stationsplein
Neo-Renaissance & Neo-Classicisme

Departement van Justitie,
Plein
Neo-Renaissance

Schenkkade
Neo-Renaissance

Vml. Ambachtsschool

Voormalige Ambachtsschool,
Nieuwe Haven / Zuid Oost Singelgracht
Neo-Renaissance

Canadese Ambassade,
Sofialaan, Willemspark,
Neo-Classicisme
Bouwjaar : 1956

dho0038z.jpg (82165 bytes)

Woonhuis
Zeeheldenkwartier
Neo-Classicisme
Bouwjaar : 1996 (!)

Oude Stad Nieuwe Stad Mooie Stad Verdwenen Stad Groene Stad Grachten