Den Haag
Hoofdstad van Zuid Holland
Regeringsstad en Residentie

van Nederland

Door Chris Schram

 

De Pagina's over de geschiedenis en historie van Den Haag

English Deutsch

Alfabetische Index Nieuw op deze site Stadswandelingen Rondvaart Uitgaan in Den Haag Links

 

Molens
in & om Den Haag

"Bij de Westermolens"

Loosduinen, Korenaer

Tot het eind van de 19e eeuw stonden aan de randen van (oud) Den Haag ongeveer 20 (!)  molens.

Op schilderijen zijn deze vaak prominent in beeld gebracht. Een hele hoge molen (De Noordmolen) bevond zich aan de rand van het huidige Willemspark. Tot 1858 stond hij aan de Scheveningseweg, daar vlak achter stond tot 1844 de Bleekmolen.

Vlakbij de huidige Javastraat stond een molen die begin 17e eeuw na een (milde) storm drie van zijn wieken verloor. De bijnaam van deze (toen net gebouwde) molen met n overgebleven wiek werd vervolgens "Malle Molen". De molen is ongeveer 50 jaar blijven staan. Een straatnaam en een Hofje zijn er uiteindelijk naar genoemd. In het straatje "Malle Molen" vindt je tegenwoordig veel (leuke) horeca.

Vier grote molens stonden aan de westgrens van de stad, net binnen de  singelgracht. De Haanmolen, de Valkmolen, de Heertjemolen en de Zuidmolen.

Bij de Noordwal stond de Haasmolen (Ook wel "Haasje" genoemd).

Al die molens zijn ondertussen afgebroken. In het westen van de stad herrinnerd alleen de straatnaam "Bij de Westermolens" ons nog aan de 4 verdwenen molens en bij het "Westeinde ziekenhuis" (MCH) was tot de bouw van Psyqu (2004) een (soort) monument voor de verdwenen molens.

Achter het Groenewegje vinden we de straatnamen Gortmolen en Slijpmolen. Ook deze molens zijn -helaas- lang geleden afgebroken. Van de beroemde Mallemolen rest ook slechts een straatnaam. Deze molen werd gebouwd in 1623 en kreeg al snel zijn bijnaam nadat hij tijdens een storm drie van de vier wieken had verloren. De molen zelf heeft tot 1678 overeind gestaan en is toen afgebroken

In Laak en Mariahoeve zijn -gelukkig- nog 2 oude molens blijven staan. Ze zijn nu omgeven door flatgebouwen. Toch is het vooral in het Laakhaven gebied nog mogelijk om een indruk te krijgen hoe de situatie vroeger geweest moet zijn.

De molen zelf stamt uit 1986, omdat de originele molen kort daarvoor tot de grond toe afbrandde. Het is echter een exacte copy van de molen die hier al sinds 1699 stond. Daarvoor stond er al een molen die in de 15e eeuw gebouwd was en erg op het latere model leek. Hij moet alleen kleiner zijn geweest. Vlakbij de Laakmolen bevindt zich kasteel Binckhorst. Een mooi gebouw uit de 17e eeuw.

De oude molen in Mariahoeve ("Nieuwe Veenmolen", of "Boschmolen") is van het type Grondzeiler.

Noordwal, Veenkade richting "Westermolens"

Wateringseveld

 

Hij bemaalde vroeger de Veen- en Binckhorstpolder, tezamen met de -verplaatste - molen "De Vlieger". De wieken hebben een vlucht van 26 meter.

Molen De Vlieger is in 1989 gedemonteerd en verplaatst (herbouwd). Hij staat thans aan de Broeksloot waar de biotoop een stuk beter is.

De Molen van Loosduinen ("De Korenaer") is in 1721 gebouwd. Voor die tijd stond er al molens. Geschonken door Graaf Willem III van Holland in 1310. Deze molen heeft het bijna 300 jaar volgehouden en is gesloopt in 1569.

Vervolgens liet Prins Maurits in 1595 een nieuwe molen bouwen. Deze molen heeft in Loosduinen gestaan tot 1720. Een orkaan maakte een eind aan de molen. Een jaar later stond er al weer een nieuwe molen. De huidige. Deze is ondertussen ook al weer bijna 300 jaar oud.

Het is een zogenaamde ronde stenen stellingmolen. De wieken hebben een vlucht van 20 meter. De gemeente Den Haag is eigendom van de molen (sinds 1925) en bezit ook het 'windrecht'. De molen staat naast de 13e eeuwse Abdij kerk. Op deze lokatie hadden de Graven van Holland een klein jachtslot vrdat ze Den Haag stichtten.

Een restant van een andere Loosduinse molen vinden we ook nog in de Uithof. De voormalige Uythofsmolen. Alleen het onderste deel is er nog, met een raar groen dak er op.

Nieuwe Veenmolen

Uythofsmolen
Herinnering aan de Haasmolen


De Korenaer